Učilište Ambitio završilo je projekt Erasmus+ KA2 projekta „Osnaži me za posao!“

S današnjim danom Učilište Ambitio uspješno je završilo provedbu Erasmus+ KA2 projekta (Mala partnerstva) pod nazivom „Osnaži me za posao!“ zajedno s partnerom Stichting Exe-leren iz Nizozemske u trajanju od 17 mjeseci (od 1. prosinca 2022. do 30. travnja 2024.). Pridruženi partner projekta bio je Essential Skills Program iz SAD-a. Projekt je bio financiran iz programa Erasmus+ Europske unije u ukupnom iznosu od 60.000,00 EUR. Ciljne skupine projekta bile su nezaposlene i zaposlene osobe u promjeni karijere, osobe u tijeku procesa obrazovanja odraslih u Učilištu Ambitio i Exe-Leren i nastavnici u obrazovanju odraslih.

Opći cilj projekta bio je implementirati inovativni online trening iz područja razvoja mekih vještina Essential Skills Program (ESP). Na taj način se pružila inovativna mogućnost učenja o mekim vještinama što je doprinijelo osvještavanju javnosti i ciljnih skupina o važnosti edukacije iz područja mekih vještina.

Uz online trening koji se provodio na engleskom jeziku na platformi Canvas, dodatno su izrađene digitalne radne bilježnice na engleskom, hrvatskom i nizozemskom jeziku koje su poslužile kao dodatni materijal za učenje. Radne bilježnice omogućene su kroz platformu Moodle Učilišta Ambitio. Trening je obuhvaćao 10 najtraženijih mekih vještina na tržištu rada koje su prikazane kroz tekstualne, video i audio sadržaje te brojne zadatke na dvije platforme e-učenja. Meke vještine koje su bile obuhvaćene treningom su: samosvjesnost, empatija, otpornost, učinkovita komunikacija, rješavanje problema, kulturna osviještenost, digitalna pismenost, inovativnost, suradnja i prilagodljivost uključujući fokus na zelene vještine. Na razini oba partnera, ukupno je educirano 131 polaznika. Kao rezultat njihovog marljivog rada i učenja, osigurane su im potvrde o sudjelovanju te digitalne značke. Trening je omogućio ciljnim skupinama uvježbavanje primjene naučenih spoznaja o svakoj vještini te su imali priliku razvijati i jačati svoje digitalne vještine u online okruženju.

Dodana vrijednost projekta

U treningu su sudjelovali i polaznici iz Španjolske, Bugarske, Grčke i Belgije – europskih suradničkih organizacija na engleskom i nizozemskom jeziku s kojima Učilište Ambitio trenutno sudjeluje u implementaciji drugih Erasmus+ projekata jer su digitalne radne bilježnice izrađene na tri jezika na Moodle platformi. Na taj način Učilište Ambitio nije samo ostvarilo vidljivost projekta i projektnih aktivnosti u europskim okvirima nego je utjecalo na unaprjeđenje mekih vještina tih polaznika te dobilo povratnu informaciju o kvaliteti i korisnosti treninga jer će po završetku projekta taj trening biti dostupan i europskim polaznicima.

 Analiza ciljnih skupina

Po završetku implementacije online treninga svaki partner je izradio tri analize ciljnih skupina u treningu mekih vještina obuhvaćene u jednom dokumentu, a koja pokazuje koliko su polaznici osnažili i/ili poboljšali svoje meke vještine. Analizom se istražio stupanj zadovoljstva ciljnih skupina treningom, prednosti i nedostatke, stupanj napretka i poboljšanje vještina nakon treninga u odnosu na stanje prije treninga, i sl. Analiza je omogućila i da se istraži svi nedostaci i daju preporuke za poboljšanje treninga za buduće polaznike partnerskih organizacija kako bi se po završetku projekta pristupilo poboljšanju korisničkog iskustva učenja na obje platforme.

Međunarodna suradnja

Partnerstvo Učilišta Ambitio i Stichting Exe-Leren u obrazovanju odraslih bio je nastavak razvoja međunarodne suradnje kroz Erasmus+ projekt ASPIRE te je dodatno kroz ovaj projekt promicao inovacije, razmjenu iskustava i znanja između dva partnera dijeljenjem novih ideja i međusobne stručnosti u području obrazovanja odraslih. Projekt je utjecao najvećim dijelom na zadane ciljne skupine, međutim informacija o novom treningu proširena je na brojne druge skupine i pojedince na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini putem kanala diseminacije.

Sljedeći koraci (follow-up)

U skladu s navedenim, partneri će nastaviti poboljšavati trening na preporukama iz analize i uvrstiti trening u obrazovnu ponudu kako bi nastavili osnaživati sve pojedince željne znanja u tom području za uspješno snalaženje u složenim profesionalnim i osobnim interakcijama, izgradnji odnosa s drugima, poticanju suradnje i stvaranju pozitivnih rezultata u svim područjima života. Oba partnera vjeruju da je trening veliki potencijal za profesionalni i osobni razvoj te da očekuju u budućem razdoblju sudjelovanje novih polaznika iz Nizozemske, Hrvatske kao i cijele Europske unije.

Više informacija o projektu možete saznati OVDJE.

Više o analizi ciljnih skupina u treningu mekih vještina u Hrvatskoj možete pročitati OVDJE.

Više o analizi ciljnih skupina u treningu mekih vještina u Nizozemskoj možete pročitati OVDJE.

Više o provedenim aktivnostima možete pročitati OVDJE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp