Prekvalifikacija za zanimanje zdravstveno-laboratorijski tehničar

Zašto upisati program stjecanja srednje stručne spreme i prekvalifikacije za zanimanje zdravstveno-laboratorijski tehničar?

Uslijed nedavne pandemije koja je pogodila čitav svijet, rad dijagnostičkih laboratorija našao se pod povećalom javnosti te su nalazi pretraga iz krvi ili uzimanje briseva približili rad laboratorijskih djelatnika široj javnosti. S obzirom na sve veću potrebu prevencije i ranog otkrivanja bolesti, laboratorijska dijagnostika svakim danom raste i iz godine u godinu povećava se broj učinjenih pretraga u javnom i privatnom sektoru. Samim time raste i potreba za zanimanjem zdravstveno-laboratorijski tehničar koji čini neizostavan dio laboratorijskog tima i zdravstvenog sustava.

Strukovna zanimanja su deficitarna i tražena, posebice u zdravstvu. “Nijedan medicinski laboratorij ne može funkcionirati bez zdravstveno-laboratorijskih tehničara koji su vrijedan i brojčano najveći dio laboratorijskog tima.” – Barbara Marić, voditeljica obrazovne skupine i praktičnog dijela nastave.

Zašto upisati taj program u Učilištu Ambitio?

Prednost Učilišta Ambitio je u drugačijem, inovativnom i prilagođenom pristupu obrazovanju. Time učenje postaje zanimljivije, fleksibilnije i jednostavnije što jest glavni cilj za obrazovanje odraslih.

U Učilištu Ambitio cijenimo Vašu strast prema učenju i razvoju. Bez obzira započinjete li novu karijeru ili želite nadograditi svoje postojeće znanje i vještine u području zdravstva, učit ćete od profesionalaca s bogatim iskustvom u području laboratorijske medicine, koji će Vas usmjeravati u struci i usaditi važnost savjesnosti te odgovornosti u tom važnom području zdravstvenog sustava.

Što radi zdravstveno-laboratorijski tehničar?

Zdravstveno-laboratorijski tehničar obavlja poslove u dijagnostičkim laboratorijima različitih specijalnosti iz područja laboratorijske medicine.

Poslovi obuhvaćaju:

  • uzimanje uzoraka za analizu (kapilarna krv, urin, stolica, brisevi),
  • savjesno, točno i precizno izvođenje rutinskih laboratorijskih analiza,
  • prijam pacijenata i upozoravanje na mogući utjecaj predanalitičkih čimbenika (npr. utjecaj hrane, pića, pušenja na ishod pretraga),
  • suradnju u timu laboratorijskih djelatnika,
  • razumijevanje postupaka i metoda u izvođenju analiza,
  • rad u laboratorijskom informacijskom sustavu.

Specifične kompetencije zdravstveno-laboratorijskog tehničara ovise o vrsti laboratorija u kojem radi, a uključuju i izradu otopina, boja i svih reagensa potrebnih za analize, izradu mikroskopskih preparata te jednostavnih i složenih bojenja, mikroskopiranje preparata, samostalno rukovanje laboratorijskim uređajima te brigu i odgovornost za njihovo redovito održavanje, samostalan rad u smjenama i dežurstvima te vođenje laboratorijske administracije.

Gdje radi zdravstveno-laboratorijski tehničar?

Zdravstveno-laboratorijski tehničari zapošljavaju se na svim razinama zdravstvene zaštite što uključuje domove zdravlja, opće bolnice, kliničke bolnice, kliničke bolničke centre, državne zavode, a također se zapošljavaju u znanstvenim institutima i privatnim laboratorijima. Usko područje rada zdravstveno-laboratorijskih tehničara odnosi se na mnogobrojne medicinsko-biokemijske laboratorije, mikrobiološke, citološke, patohistološke i transfuzijske laboratorije. Zdravstveno-laboratorijski tehničari imaju vrlo važnu ulogu u laboratorijskom timu pod nadzorom specijalista različitih struka laboratorijske medicine. Posebno značenje pridaje se cilju obrazovanja koji je usmjeren razvijanju humanog odnosa prema bolesniku, čuvanju profesionalne tajne, komuniciranju s pacijentom, urednosti, točnosti, preciznosti  i savjesnosti.

Kao zdravstveni laboratorijski tehničar postat ćete nezamjenjiva osoba u različitim zdravstvenim ustanovama, uključujući klinike, bolnice, zavode, domove zdravlja, privatne laboratorije i sl. Radit ćete u timovima pod nadzorom specijalista različitih struka: specijalista medicinske biokemije, mikrobiologije, citologije, patologije, histologije, transfuziologije. Vaš doprinos bit će ključan za točnu dijagnostiku bolesti što će pomoći kliničarima u odabiru najboljeg načina liječenja pacijenta.

Strukovna praksa

Strukovna praksa je 315 sati, a provodi se u Dom zdravlja Zagreb-Istok. Zadaća strukovne prakse postupno uvesti polaznika u poslove zdravstveno-laboratorijskog tehničara u realnim uvjetima. Strukovna se praksa izvodi pod vodstvom zdravstveno-laboratorijskog stručnjaka svih profila u laboratorijima zdravstvenih ustanova, a provodi se tijekom cijelog obrazovanja.

Program je odobren Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja kao formalni program koji se upisuje u e-radnu knjižicu. Rješenje možete vidjeti OVDJE.

Privredna banka Zagreb kao poslovni partner Učilišta omogućava budućim polaznicima mogućnost ugovaranja kredita u svrhu plaćanja školarine i troškova obrazovanja. Poslovnice specijalizirane za ovu vrstu kredita su isključivo zagrebačke poslovnice Cvjetni Trg i Kod Cibone. Kako bi svi naši budući polaznici obrazovanja mogli ostvariti pravo na povoljnije uvjete kreditiranja, potrebno je u navedenim poslovnicama naglasiti kako će se školovati u Učilištu Ambitio.

Trajanje

3110 sati

Provedba nastave

Prilagođeno polaznicima uz rad

Cijena

Prekvalifikacija: 4.800,00 EUR
10 % popusta prilikom uplate cjelokupnog iznosa školarine
Za drugu generaciju polaznika odobravamo dodatnih 5 % popusta

Način plaćanja

20 rata

Mogućnost kreditiranja

Uplatnica