Predstavljeni inovativni digitalni alati u okviru Erasmus+ projekta “Digital capacity building for VET teachers and trainers”

Dana 25. i 26. lipnja 2024. godine održano je u Učilištu Ambitio završno događanje u okviru Erasmus+ projekta “Digital capacity building for VET teachers and trainers“. Učilište Ambitio kao partner korisniku IRECOOP Impresa Sociale Soc. Coop. iz Italije sudjelovao je navedenom projektu zajedno s partnerskim organizacijama Association “BULGARIA TRAINING” iz Bugarske i Inercia Digital S.L. iz Španjolske. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Erasmus+ programa Europske unije.

Ciljevi projekta bili su:

  • povećanje digitalnih vještina strukovnih nastavnika, trenera, koordinatora i administrativnog osoblja organizacija
  • razvijanje suradnje između partnera o primjeni digitaliziranih okruženja u obrazovanju i osposobljavanju putem novih metoda i pristupa učenju i podučavanju
  • povećanje atraktivnosti pružanja osposobljavanja za učinkovito ispunjavanje sve zahtjevnije potražnje
  • razvoj nove mreže suradnje na europskoj razini koja se temelji na dijeljenju, sudjelovanju, kontinuiranom dijalogu i razmjeni dobrih praksi kako bi se povećala konkurentnost europskog sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pred novim izazovima budućnosti.

Digitalna kompetencija nastavnika važan je preduvjet za učinkovitu integraciju tehnologija na sve razine obrazovanja i cjeloživotnog učenja. U tom smislu, uspješan nastavnik digitalnog doba je onaj koji u svojoj nastavnoj aktivnosti koja stvara privlačna, inovativna i inkluzivna iskustva stjecanja i produbljivanja znanja, kombinira digitalnu tehnologiju na odgovarajući način s pedagogijom, potiče suradničko učenje, interakciju i grupni rad te utječe i na razvoj digitalnih vještina učenika/polaznika. On je stručan u korištenju obrazovne tehnologije, aktivno se služi online resursima, stvara digitalni sadržaj i potiče digitalne pismenost među učenicima/polaznicima. Osim toga njegova digitalna kompetencija podrazumijeva i sposobnost korištenja digitalnih tehnologija u profesionalnoj interakciji s kolegama i za njegov individualni profesionalni razvoj te za zajedničko dobro i stalne inovacije u obrazovnoj ustanovi i nastavničkoj profesiji. Na tom tragu, tijekom projekta provedene su tri radionice unaprjeđenja digitalnih znanja i vještina strukovnih nastavnika, trenera, koordinatora i administrativnog osoblja organizacija u Hrvatskoj, Španjolskoj i Bugarskoj na kojima su sudionici stekli brojna znanja u primjeni različitih alata u nastavnom procesu.

Na događanju su predstavljeni rezultati projekta – dokument o prijedlozima/idejama za jačanje digitalnih kompetencija nastavnika i video na temelju razmjene iskustava i praksi te procesa izgradnje kapaciteta na temelju dokumenta DigCompEdu za trenere. Na događanju su sudjelovale organizacije, polaznici Učilišta, suradnici i drugi. Nastavnici su imali priliku podijeliti iskustva iz sudjelovanja na radionicama u inozemstvu i predstavili neke od digitalnih alata kao što su Canva, Kahoot!, Gamma, Magic School, Mentimetar, Airflow AI.

Više o projektu i rezultatima možete pročitati OVDJE.

25. lipnja 2026.

26. lipnja 2024.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp