Usavršavanje za poslove u palijativnoj skrbi – medicinske sestre/tehničari

Palijativna skrb je pristup, kojim se pacijentu suočenom sa smrtonosnom bolešću i njegovom obitelji unapređuje kvaliteta života. Napretkom medicine i sve većeg broja preživjelih od onkoloških i drugih teških bolesti, u drugoj polovici 20. stoljeća počela se razvijati palijativna medicina. Prioritet je pacijentu olakšati bol, ali i članovima njegove obitelji pružiti psihosocijalnu pomoć te na sve načine podići kvalitetu života od trenutka dijagnoze do razdoblja žalovanja nakon smrti pacijenta. U Hrvatskoj oko 46.000 pacijenata treba palijativnu skrb. Većini tih pacijenata kao i drugdje u razvijenim zemljama, glavninu primarne razine palijativne skrbi pružaju liječnici obiteljske medicine, njihovi suradnici te obitelj pacijenta, posebice kad se skrb u uznapredovanoj fazi bolesti pruža u domu pacijenta. No, u osiguranju palijativne skrbi nužne su i druge institucije, posebice za skrb pacijenta koji imaju jako izražene simptome i stanja koje nije moguće uspješno rješavati na razini primarne zdravstvene zaštiti ili za pacijente koji žive sami bez ikakve ili dostatne socijalne podrške. Nažalost, timovi i ustanove za takvu skrb u Republici Hrvatskoj nisu dovoljno razvijeni.

Obzirom da u Hrvatskoj, za razliku od brojnih drugih zemalja širom svijeta, još uvijek nedostatna edukacija medicinskih sestra iz područja palijativne skrbi, ovaj program ima za cilj educirati polaznika o osnovama palijativne skrbi. Budući da je jedno od osnovnih obilježja palijativne medicine rad u multidisciplinarnom timu, edukacija se temelji na multidisciplinarnoj suradnji. Prema preporukama Europskog udruženja za palijativnu skrb, svi profesionalci u palijativnoj skrbi moraju biti upoznati s njenim osnovnim obilježjima. Slijedom navedenog, edukacijski program pruža osnove palijativne medicine, načine povećavanja kvalitete života i udobnosti pacijenta, te načine pružanja psihosocijalne pomoći korisnicima i pružateljima palijativne skrbi.

Iskazane potrebe na tržištu rada prepoznate su u oblikovanju ovoga programa, a medicinske sestre i tehničari kao i provstupnice/ici sestrinstva koji steknu Uvjerenje o usavršavanju za poslove u palijativnoj skrbi, doprinijet će svojem profesionalnom razvoju te ostvariti prednost na tržištu rada.

Program je odobren Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja kao formalni program koji se upisuje u e-radnu knjižicu. Rješenje možete vidjeti na poveznici Rješenje MZO.

Program usavršavanja se izvodi putem:

Privredna banka Zagreb kao poslovni partner Učilišta omogućava budućim polaznicima mogućnost ugovaranja kredita u svrhu plaćanja školarine i troškova obrazovanja. Poslovnice specijalizirane za ovu vrstu kredita su isključivo zagrebačke poslovnice Cvjetni Trg i Kod Cibone. Kako bi svi naši budući polaznici obrazovanja mogli ostvariti pravo na povoljnije uvjete kreditiranja, potrebno je u navedenim poslovnicama naglasiti kako će se školovati u Učilištu Ambitio.

Trajanje

190 sati, 4 mjeseca

Provedba nastave

Prilagođeno polaznicima uz rad

Cijena

750,00 EUR

Način plaćanja

4 rate

Mogućnost kreditiranja

Uplatnica