Svečana promocija udžbenika „Dentalno asistiranje 2 i 3“

U petak 23. 9. 2022. godine u hotelu Sheraton, u sklopu kongresa Hrvatske komore dentalne medicine, održana je svečana promocija drugog udžbenika namijenjenog redovnom srednjoškolskom obrazovanju dentalnih asistenata “Dentalno asistiranje 2 i 3 ” koji je nastavak nedavno objavljenog prvog udžbenika “Dentalno asistiranje 1”. Oba udžbenika nastala su u okviru projekta UP.03.3.1.04.0020 Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska“ koji je u cijelosti  financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 46.555.165,83 kn. Nositelj projekta je Škola za medicinske sestre Mlinarska, a Učilište Ambitio kao izdavač udžbenika je jedan od partnera na projektu.

Na promociji su prisustvovali brojni uzvanici među kojima i savjetnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Božo Pavičin, predstavnici sa Stomatološkog fakulteta, Hrvatske komore dentalne medicine, Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb, Stomatološke poliklinike Zagreb-Perkovčeva, Škola za medicinske sestre Mlinarska Zagreb i brojni drugi.

Na samom početku svečane promocije ravnatelj Učilišta Ambitio Alen Stranjik mag. ing. aeroing. nije skrivao oduševljenje interesom i odazivom uzvanika na ovu promociju te je istaknuo:  

– „Počašćeni smo vašim dolaskom jer smo time dobili potvrdu da radimo nešto dobro za društvo, društvenu zajednicu, dobro za dentalnu medicinu, dentalne asistente, doktore dentalne medicine, dentalne higijeničare, dentalne tehničare i naravno u konačnici za pacijente i za cijelo društvo.“

Zahvalio se autoricama udžbenika Maji Barošević mag. med. techn., Branki Crnković bacc. med. techn., Dijani Didak bacc. med. techn., Denis Milošević, bacc. med. techn. i Sanji Vučković Hrkač, uredniku udžbenika predstojniku Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Željku Verzaku, dr. med. dent., glavnoj urednici udžbenika doc. dr. sc. Valentini Brzović Rajić, dr. med. dent., specijalist endodoncije i restaurativne dentalne medicine, pročelnica Zavoda za endodonciju i restaurativnu stomatologiju, stručnoj urednici Ivanki Firić, mag. med. techn. i recenzentima te je dodao:

 – „U dvije godine izdali smo dva udžbenika koji sadržajno pokrivaju i omogućavaju stjecanje ishoda učenja iz svih grana dentalne medicine i njihovi sadržaji pokrivaju sve ishode učenja koje dentalni asistenti u praksi trebaju steći i moći znati napraviti prilikom svog rada u dentalnom asistiranju. I ono što je važno isto tako da je besplatan za sve sadašnje i buduće generacije dentalnih asistenata koji se školuju u svom redovnom obrazovanju i oni koji stječu svoje zanimanje na Učilištu Ambitio.“- nastavio je ravnatelj Učilišta Ambitio.

– „Ono što bih isto tako iskoristio priliku reći zašto smo mi kompetentni za ovako nešto je povjerenje koje smo dobili od nadležnih institucija. Učilište Ambitio je isto u sklopu RCK-a Mlinarska, na čijem čelu je ravnateljica Asja Jelaković kojoj se ovom prilikom također zahvaljujem, nositelj izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacije i kurikuluma za dentalnog asistenta i zato posebno zahvaljujem Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih na povjerenju, jer vjerujem da ćemo i taj posao odraditi kvalitetno u čemu će nam sigurno i ovi izdani udžbenici pomoći. Hvala i Hrvatskoj komori dentalne medicine na čelu s magistrom dr. Pezom, koja je prepoznala našu kvalitetu i daju nam kontinuiranu podršku.“ – zaključio je na kraju ravnatelj Stranjik.

O potrebi stvaranja udžbenika koja je nastala razvojem dentalne struke te sve složenijim postupcima rada i potrebama za još specifičnijim kadrom kada se pojavljuju dentalni asistenti, govorila je Branka Crnković, bacc. med. techn., glavna sestra Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb i jedna od autorica udžbenika te je dodala da se uz asistente pojavio i problem udžbenika, jer je na našim prostorima do sada literature na temu dentalnog asistiranja bilo vrlo malo.

Na teme koje su obrađene u oba dva udžbenika iz dentalnog asistiranja osvrnula se docentica Valentina Brzović Rajić s Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb te je naglasila:

– „Dentalno asistiranje 2 i 3“ nadopuna su prvom udžbeniku te izniman doprinos usavršavanju kompetencija jednog od najtraženijih zanimanja danas na tržištu rada. Dentalnom asistiranju 2 i 3 slijedi nadogradnja znanja i vještina kroz 5 poglavlja koja obuhvaćaju prikaz djelokruga rada u dentalnoj protetici, u oralnoj medicini, oralnoj kirurgiji, paradontologiji, ortodonciji. Nastavak je to na sadržaj prvog udžbenika koji opisuje djelokrug rada u endodonciji, restaurativnoj dentalnoj medicini i pedodonciji.“ i pri tome je zahvalila kolegama s Klinike: 

– „Dozvolite mi da zahvalim svim autoricama jer su uz svoj svakodnevni rad i obaveze pristale na ovaj izazov i oblikovale tekstualni i autorski, likovni sadržaj u dva udžbenika i gotovo 400 stranica. Ponosna sam jer ste nesebično svojim angažmanom, kompetencijama i entuzijazmom kreirale jednu potpuno novu priču u Hrvatskoj, ali i šire. Ponosna sam posebice stoga što su kreatori ovog udžbenika djelatnici Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb, moji kolege, suradnici i prijatelji.

Nakon izlaganje docentice Rajić predstojnik Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Željko Verzak, dr. med. dent., specijalist pedodoncije nadovezao se uspješno sa svojim uvijek originalnim osvrtom te je komentirao zašto su nam važni dentalni asistenti i medicinske sestre?

– „Bez njih stomatologije nema. Premda koliko čujem ima još stomatologa koji rade bez asistencije, današnji standard u svijetu je „four hand dentistry“ sa tendecijom prema „6 handed dentistry“ bez dentalnih asistenata i medicinskih sestara toga nema.“

I za kraj se prisutnima obratio Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja RH uz komentar o važnosti udžbenika u strukovnom obrazovanju: 

– „Što se nas tiče u obrazovanju, ovaj udžbenik je jako važan jer pokriva praktički cijelo obrazovanje iz jednog područja, sva četiri razreda za obrazovanje dentalnog asistenta.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp