Intervju s Dijanom Didak, bacc. med. techn., jednom od glavnih predavača u Učilištu Ambitio

Dijana Didak predaje na predmetima Zdravstvena njega, Dentalno asistiranje i Metodika zdravstvenog odgoja te objašnjava zašto se isplati upisati program za dentalnog asistenta na ovom učilištu i koje vam sve prednosti dugoročno donosi.

 

1. U Učilištu Ambitio ste od njegova osnivanja 2013. godine gdje predajete gotovo sve najvažnije predmete iz Dentalnog asistiranja i educirali ste preko 300 polaznika koliko ih je prošlo na programima za dentalnog asistenta. Po vama što je ono što ovo Učilište izdvaja od ostalih sličnih učilišta?

Sama činjenica da je Učilište AMBITIO započelo  s programom edukacije za dentalne asistente na području Republike Hrvatske, svrstava ga u kategoriju pionira u tom kontekstu. Tu su stvoreni prvi edukativni materijali iz tog područja, izvedbeni planovi i programi za prekvalifikaciju i usavršavanje dentalnih asistenata/ica. Učilište je na neki način postavilo i razvijalo standarde struke koji su danas na visokom nivou. Usporedo s tim Učilište Ambitio kontinuirano ulaže i unaprijeđuje uvjete rada, što omogućava izvođenje nastave i vježbi u skladu sa suvremenim trendovima poučavanja. Prema principima  načela zornosti u poučavanju polaznika, Učilište je osiguralo idealne uvjete, kao što je vježbovni centar u kojem je moguće prije odlaska u ordinaciju polaznicima simulirati radno okruženje u kojem će boraviti. Predavači su profesionalci, specijalisti, ljudi s dugogodišnjim iskustvom u struci, koji dolaze iz renomiranih ustanova i poliklinika. Svakom polazniku se pristupa holistički. Prepoznajemo potencijale i potrebu za usavršavanjem prateći individualno svakog polaznika. Mislim da je to jedna od posebnosti u pristupu polaznicima, uz sve ono drugo što nam stoji na raspolaganju u Učilištu AMBITIO, a odnosi se na suvremeno i trendovski opremljen prostor.

 

2. Na tržištu su se pojavile brojne prekvalifikacije za zanimanje dentalni asistent koje dokazuju činjenicu da je već neko vrijeme to najtraženije zanimanje u Hrvatskoj. Kako odabrati kvalitetnu edukaciju u smislu dobiti najviše za uloženi novac?

Naravno da se u današnjem ekonomskom trenutku polaznik koji ima namjeru upisati ovaj program, u većini slučajeva, primarno vodi cijenama školarine. To ne bi trebao biti osnovni kriterij, tim više što je danas moguće prilagoditi način plaćanja mogućnostima osobe, kroz veći broj otplatnih rata i slično.

Ono što bi, po meni, trebali biti neki kriteriji odabira su sljedeći parametri:

  • od kada Učilište postoji?
  • uvjeti u kojima se nastava izvodi?
  • tko su predavači? reference predavača?
  • kakav je izvedbeni plan i program?
  • zapošljavanje nakon završetka programa?
  • iskustva i zadovoljstvo polaznika?
  • način plaćanja školarine?

Što zapravo želim reći? Proizvod odabiremo temeljem kvalitete koju želim dobiti za uloženi novac. To onda uključuje kompletan paket usluga i garanciju trajnosti. To nudi Učilište AMBITIO. Znanje i vještine koje je lako nadograđivati, brigu za polaznike i nakon završetka školovanja kroz organiziranje edukativnih radionica.

 

3. Što dugoročno može očekivati svaka osoba koja se odluči upisati na ovo Učilište? Imate lijepih primjera bivših polaznika koji su jako napredovali na radnom mjestu dentalni asistent ili su tijekom obrazovanja dobivali ponude za posao?

Polaznici koji su izašli iz našeg Učilišta uspješni su i prepoznati kao izuzetno kvalitetan kadar, što dokazuje činjenica da se na dnevnoj bazi s raznih radilišta šalju upiti za njihovim zapošljavanjem, a gotovo svi se i prije završetka programa zapošljavaju na radilištima gdje su odrađivali praktični dio nastave. S ponosom mogu istaknuti činjenicu da su neki od naših polaznika pozicionirani na vodećim pozicijama u poliklinikama gdje rade. Tu ću posebno izdvojiti jednu polaznicu, Moiru Černac, koja je naš program završila u prvoj generaciji prekvalifikacije za dentalne asistente, a koja danas asistira i vodi odjel oralne kirurgije u renomiranoj poliklinici, drži predavanja na stručnim skupovima i kongresima. Takvih je posebno uspješnih polaznika puno i rade na čitavom području Republike Hrvatske, ali isto tako i izvan granica naše države. To je prije svega njihov uspjeh, ali isto tako i nešto što su dobili u našem Učilištu: znanje, profesionalan i odgovoran odnos prema radu, motivaciju i spoznaju za nužnom kontinuiranom usvajanju novih znanja i vještina.

 

4. Učilište Ambitio odlično surađuje sa velikim brojem stomatoloških poliklinika i ordinacija koje se direktno obraćaju učilištu u potrazi za kvalitetnim kadrom. Da li vas to iznenađuje i koja je to poruka za dentalne asistente?

Naše je Učilište na neki način inkubator i generator za one koji žele ići putem u kojem ne postoji nešto osrednje i prosječno. Unapređujemo struku, podižemo standarde i unosimo promjene u terapijske protokole. Nakon završenog programa naši su polaznici profesionalci sa stručnim vještinama i znanjem, edukatori i kreativni promotori koji sudjeluju u persuaziji ordinacija. Struka je to prepoznala. Naš je asistent u u ordinacijama i poliklinikama od Rijeke do Dubrovnika.

 

5. I za kraj, koja je vaša poruka svima koji žele upisati obrazovanje za ovo zanimanje, a nisu sigurni u odabir prave edukacije?

Poruka onima koji razmišljaju upisati program prekvalifikacije za dentalnog sistenta i dvoje u izboru učilišta  bila bi da procjene što će to dobiti u smislu kvalitete u omjeru uloženog i očekivanog. Kao kada odlučujete o kupnji automobila…. Što želim dobiti? Vrhunsku klasu za koju ću izdvojiti malo više sredstava i imati kvalitetu i trajnost ili ću se odlučiti za neku klasu automobila koja će mi u startu biti povoljnija, ali ne mogu dobiti dodatnu opremu i garanciju na trajnost? Iz perspektive onoga koji je uključen u edukaciju polaznika poslužit ću se citatom koji najbolje ocrtava kvalitetu onoga što radimo i pružamo u Učilištu AMBITIO:

 

                                  „Dobar učitelj iznosi činjenice,dok ih sjajan učitelj ugrađuje u praksu“

                                                                            (Steve Spangler,2014)

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp