Završna konferencija projekta „Obrazovanjem do posla i sporta u zagrebačkom turizmu“

Dana 8. prosinca 2020. godine održana je u Učilištu Ambitio završna konferencija ESF projekta “Obrazovanjem do posla i sporta u zagrebačkom turizmu”. Spomenuti projekt provodilo je Učilište Ambitio (26. ožujka 2019. godine do 26. prosinca 2020. godine) u partnerstvu s Horvat turizam – putničkom agencijom d.o.o., a financira se iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ u stopostotnom iznosu 991.253,83 kuna. U tome su razdoblju izrađena i provedena tri inovativna programa osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog jedrenja, instruktora rekreativnog jedrenja na dasci te instruktora rekreativnog kajakaštva i kanuinga, a razvijen je i sustav e-učenja za sva tri programa osposobljavanja te su izrađena tri stručna priručnika za polaznike svakoga programa.

Okupljenim predstavnicima medija i gostima na konferenciji obratili su se predstavnik nositelja projekta Alen Stranjik, ravnatelj Učilišta Ambitio, predstavnik partnera projekta Miroslav Horvat, direktor tvrtke Horvat turizam – putnička agencija d.o.o., zatim Goran Božić, tajnik Kluba jedrenja na dasci Zagreb, Nika Cuculić i Iva Ladišić, polaznice programa osposobljavanja za instruktora rekreativnog jedrenja na dasci te Enrico Marotti, najbolji hrvatski surfer u jedrenju na dasci, europski i svjetski prvak.

Ravnatelj Učilišta Ambitio Alen Stranjik istaknuo je da su programi osposobljavanja formalni programi koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te da polaznici završetkom programa stječu kompetencije u samome sportu, ali i kako podučavati druge u određenom sportu, što je osobita vrijednost svih programa. Uspješnim završetkom programa dobiva se javna isprava Uvjerenje o osposobljavanju koja se upisuje u e-radnu knjižicu. Ravnatelj Učilišta Ambitio ujedno je zahvalio partneru na projektu Horvat turizam – putničkoj agenciji d.o.o., ali i drugim suradnim organizacijama poput obrta Wind Rose, Kluba jedrenja na dasci Zagreb, Yacht Cluba Zagreb i Kanu kluba Končar koji su dali važan poticaj za uspješnu provedbu programa osposobljavanja.

Goran Božić, tajnik Kluba jedrenja na dasci Zagreb, naglasio je da je provedba programa osposobljavanja za poslove za instruktora rekreativnog jedrenja na dasci stvorila kvalitetan kadar za budući rad ne samo na Jarunu već i na cijeloj hrvatskoj obali. Ujedno je naglasio kako je zahvaljujući umrežavanju uputio neke od polaznika u centre na Jadranu kao što su na Bolu, Vignju i Volovskom.

U besplatnoj provedbi spomenutih programa sudjelovale su osobe iz ciljne ranjive skupine nezaposlenih osoba mlađih od 30 godina, a program je uspješno završilo 39 osoba. Na taj se način stjecanjem novih znanja i vještina pridonijelo zapošljivosti u području turizma i konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih mladih osoba, što je istaknuo i Miroslav Horvat, direktor Horvat turizma – putničke agencije, dodavši da je primijetio nedostatak kadrova u području turističko-rekreativnih sportova.

Unatoč epidemiji COVID-19, dio se polaznika programa osposobljavanja prošloga ljeta uspio zaposliti i steći iskustvo rada na poslovima instruktora. O svojem iskustvu rada na konferenciji govorila je polaznica programa osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog jedrenja na dasci Nika Cuculić. Unatoč višegodišnjem iskustvu u jedrenju na dasci Nika je implementirala mnoga nova znanja stečena na programu u svoj rad u vlastitom centru jedrenja na dasci, u kojem je suvlasnica. Ujedno je zaposlila i jednoga polaznika programa osposobljavanja da zajedno s njom radi kao instruktor. Polaznica Iva Ladišić na konferenciji je podijelila svoje ljetno iskustvo volontiranja na Jarunu gdje je podučavala građanstvo jedrenju na dasci što joj je bilo vrijedno iskustvo.

U sljedećoj godini 2021., a po završetku projekta, Učilište Ambitio započinje s komercijalnom provedbom spomenutih programa za sve zainteresirane osobe.

Cijeli projekt, a osobito program osposobljavanja za poslove instruktora jedrenja na dasci, podržao je Enrico Marotti, najbolji hrvatski surfer u jedrenju na dasci, europski i svjetski prvak, koji se i sam bavi podukom rekreativnoga jedrenja na dasci u vlastitome centru. Istaknuo je da je prenositi znanje najveće zadovoljstvo koje postoji i da voli poučavati druge, zbog čega će i sam sljedeće godine postati polaznik programa osposobljavanja za poslove instruktora jedrenja na dasci čiju je vrijednost prepoznao. Smatra da je ulagati u obrazovanje uvijek važno i zato želi steći pedagoško-metodičke kompetencije na programu koje će primijeniti u svojem radu.

Tijekom projekta izrađena je knjiga rezultata projekta koja na jednostavan način daje prikaz svih aktivnosti i zbivanja tijekom projekta. Svi zainteresirani imali su priliku pregledati knjigu, ali i dobiti više informacija o projektu, provedenim aktivnostima i sl. na Projektnim danima koji se održavaju u Učilištu Ambitio do 10. prosinca 2020. godine.

Konferencija je završena prigodnim domjenkom.

Više o održanoj konferenciji, kao i objavljena priopćenja za medije možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://zgturizam.uciliste-ambitio.hr/press/.

Više o projektu možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://zgturizam.uciliste-ambitio.hr/.

Program osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog jedrenja na dasci podržao je Enrico Marotti najbolji hrvatski surfer, ujedno europski i svjetski prvak u jedrenju na dasci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp