Ravnatelj Učilišta sudjelovao je na strukturiranom tečaju u Erasmus+ projektu Upskilled

Od 29. travnja do 3. svibnja 2024. godine ravnatelj Učilišta Alen Stranjik sudjelovao je na strukturiranom tečaju pod nazivom Primjena umjetne inteligencije u učionici koristeći kritičko razmišljanje (engl. Integrating AI in the Classroom With Critical Thinking) u Amsterdamu, Nizozemska, u okviru Erasmus+ projekta Upskilled čiji je koordinator projekta Hrvatska gospodarska komora (HGK).

HGK je vrlo aktivan i na području razvoja ljudskih potencijala, ali i obrazovanja odraslih te u tom smislu ima Zajednicu za razvoj ljudskih potencijala i obrazovanje odraslih čiji je glavni cilj omogućiti daljnji razvoj i unapređenje područja obrazovanja odraslih u Hrvatskoj. U tom smislu Učilište Ambitio kao aktivan član Zajednice imao je priliku uključiti se u projektne aktivnosti te doprinijeti unaprjeđenju kvalitete i dostupnosti obrazovanja odraslih, promicanja važnosti obrazovanja odraslih, doprinosa povećanju suradnje, umrežavanje i provođenje istraživanja u obrazovanju odraslih.

Tečaj u organizaciji Europass Teacher Academy, bio je osmišljen kako bi edukatore/nastavnike osposobio znanjem i alatima potrebnim za učinkovito uključivanje umjetne inteligencije u metode podučavanja, čime se potiče kritičko razmišljanje među polaznicima. Tečaj je proveden u obliku interaktivnih predavanja, praktičnih aktivnosti i suradničkih rasprava, a sve je bilo usmjereno na osnaživanje nastavnika da iskoriste AI tehnologiju u svojim učionicama. Teme su pokrivale širok raspon AI alata koji se mogu koristiti u planiranju, pripremi, provedbi nastave, ocjenjivanju i vrednovanju ishoda učenju, ali i etičnosti korištenja umjetne inteligencije u obrazovanju.

Polaznici su stekli znanja o potencijalu umjetne inteligencije u procesu transformacije tradicionalnog procesa poučavanja i učenja. U tom smislu  naučili su da alati umjetne inteligencije mogu pomoći nastavnicima u pripremi zanimljivijih i personaliziranih lekcija, automatizirati rutinske zadatke kao što su ocjenjivanje i vrednovanje ishoda učenja te pružiti polaznicima povratne informacije u stvarnom vremenu, omogućujući tako nastavnicima da se više usredotoče na interaktivne i smislene interakcije u učionici. Osim toga, umjetna inteligencija može pomoći u prepoznavanju jakih i slabih strana polaznika, omogućujući prilagođeniji pristup obrazovanju koji zadovoljava individualne potrebe učenja.

Tečaj je omogućio je sudjelovanje i učenje u međunarodnom okruženju, unaprjeđenje znanja engleskog jezika te razvijanje mreže suradnje s drugim europskim organizacijama, a istovremeno pružajući sveobuhvatan pregled različitih alata umjetne inteligencije (AI) i njihove primjene u obrazovanju.

Osnaživanje djelatnika Učilišta u području umjetne inteligencije i kritičkog razmišljanja 

Po povratku s mobilnosti ravnatelj je stečena znanja i vještine podijelio s kolegama i nastavnicima Učilišta Ambitio. U tu je svrhu organizirano predavanje za naše nastavnike i osoblje s fokusom na praktičnu primjenu AI alata u nastavi. Prezentacija je bila usmjerena na integraciju spoznaja i tehnika naučenih tijekom Erasmus+ mobilnosti u redoviti rad našeg Učilišta. Demonstrirani su razni alati umjetne inteligencije koji se mogu koristiti za različite aspekte nastavnog procesa, uključujući pripremu, planiranje, izvođenje, evaluaciju i ocjenjivanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp