Održana je radionica digitalnih vještina u Erasmus+ projektu VET-Di.Ca.B.

U razdoblju od 28. do 30. studenog 2023. godine Učilište Ambitio provodilo je radionicu digitalnih vještina za nastavnike u strukovnom obrazovanju u okviru Erasmus+ projekta Digital capacity building for VET teachers and trainers – VET-Di.Ca.B. (Unaprjeđenje digitalnih vještina nastavnika i trenera u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju). Koordinator projekta je IRECOOP Impresa Sociale Soc. Coop. iz Italije, a partneri su Učilište Ambitio, Association “BULGARIA TRAINING” iz Bugarske i Inercia Digital S.L. iz Španjolske. Radionica je okupila nastavnike – predstavnike partnerskih organizacija. Radionicu je vodila Željka Ciler, prof., koordinatorica aktivnosti projektnog partnera.

Na početku trodnevne radionice pod nazivom 1st LAB – Application and sharing of basic training models and motivation and teaching techniques in a virtual environment ravnatelj Alen Stranjik pozdravio je sudionike te im zaželio ugodan boravak i zajednički rad u međunarodnom okruženju. Potom je uslijedilo upoznavanje samih polaznika te predstavljanje partnerskih organizacija. U nastavku treninga uslijedilo je predavanje ravnatelja na temu European Framework for the Digital Competence of Educators – DigCompEdu, dokument na kojem se temelje projektne aktivnosti jačanja digitalnih vještina strukovnih nastavnika. Potom su nastavnici imali priliku razmjenjivati iskustva i znanja u području digitalnih vještina te stjecati nova znanja u digitalnim tehnologijama koje su im potrebne u svakodnevnom obrazovnom radu s učenicima u strukovnom obrazovanju. S obzirom na to da se svakodnevno susrećemo s novim digitalnim tehnologijama u obrazovnom sustavu, nastavnici su zajedničkim radom učili i usavršavali se u trenutno najpotrebnijim aplikacijama za izradu upitnika, testova, interaktivnih zadataka koji potiču natjecateljski duh i sudjelovanje te dizajn vizualnih sadržaja za nastavni proces te marketinške aktivnosti.

Osim navedenih aplikacija, Saša Dumić iz Cognite – specijalizirane tvrtke za e-learning, upoznao je nastavnike s primjenom e-učenja u obrazovanju, platformom e-učenja i sadržajima, projektima razvoja e-učenja te njihovim fazama, ulogama i aktivnostima i na kraju s procesom i metodom izrade ploče scenarija za lekciju e-učenja. Svi teorijski sadržaji bili su popraćeni i praktičnim dijelom u kojem su nastavnici uvježbavali svoje vještine te prezentirali svoje zadatke. Osim digitalnih vještina, nastavnici su uvježbavali svoje znanje engleskog jezika te međusobno poticali multikulturalnost i zajedničko druženje.

Radionica se pokazala vrlo uspješnom te nam je jako drago da smo imali priliku organizirati i sudjelovati u ovakvoj međunarodnoj suradnji.

Više o projektu možete pročitati OVDJE.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp