ŠTO RADI STRUČNJAK ZA SLUŠNA POMAGALA?

provodi ispitivanje i mjerenje sluha te uzima otisak zvukovoda s pomoću odgovarajuće opreme

savjetuje klijenta prilikom odabira optimalnog slušnog pomagala prema nalazu specijalista, rezultatima mjerenja sluha, otisku zvukovoda te potrebama klijenta

prilagođava slušno pomagalo prema nalazu specijalista, rezultatima mjerenja i ispitivanja sluha te prema specifikacijama proizvođača slušnih pomagala

upućuje klijenta u način upotrebe i održavanja slušnog pomagala tijekom i nakon privikavanja na slušno pomagalo

Tijekom svojeg rada vodi prodajni proces u području slušne akustike na načelima prodajnog razgovora, dobrog prodavača i korištenjem odgovarajuće terminologije te komunicira na pravilan način s klijentom u skladu s njegovim potrebama i osobitostima.

Klijenti od stručnjaka za slušnu akustiku dobivaju korisne savjete o nužnosti brige o sluhu. Zadaća obrazovanih osoba jest širiti svijest da je za kompletnu sliku o problemu sa sluhom nužno na vrijeme otkriti i dijagnosticirati moguće bolesti uha i oštećenja sluha, za što je potreban pregled specijalista koji će postaviti pravilnu dijagnozu i propisati pravilni tretman. U većini slučajeva će klijenti, nakon pregleda specijalista, ponovno biti upućeni u jednu od specijaliziranih trgovina za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha gdje će im stručnjaci za slušnu akustiku moći ponuditi odgovarajuće slušno pomagalo.

 

Obavljanje poslova u području slušne akustike odvija se u:

specijaliziranoj trgovini za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha,

optičarskim radnjama i poliklinikama,

ljekarnama i drugim specijaliziranim trgovinama.

Trgovine su opremljene opremom za ispitivanje i mjerenje sluha, uzimanje otiska zvukovoda, računalima s potrebnim računalnim softverom za prilagodbu programabilnih slušnih pomagala s kojima osoba radi na navedenim poslovima.

 

POTRAŽNJA ZA STRUČNJACIMA SVAKE GODINE OSTVARUJE RAST U RH

Analiza tržišta rada pokazala je veliku potrebu za stručnjacima s navedenim kompetencijama, a podaci pokazuju nastavak rasta potražnje za takvim stručnjacima i u budućnosti. Tu činjenicu potkrjepljuje Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o osobama s invaliditetom u RH iz travnja 2017. godine prema kojem 13 461 osoba u RH ima oštećenje sluha, dok prema procjenama i analizama specijaliziranih trgovina za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha ta brojka premašuje čak 400 tisuća.

Potencijalni poslodavci osobama koje završe ovaj program usavršavanja su brojne specijalizirane trgovine za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha koje su prisutne na hrvatskom tržištu, a njihov broj sve više raste. Ujedno osobito raste i broj stranih investitora koji ulažu u spomenuto područje i zapošljavaju osobe različitih profila.

Veća i brojnija dostupnost stručnjaka za slušnu akustiku omogućit će jačanje svijesti o mogućim poboljšanjima sluha sa slušnim pomagalima, višem standardu i kvaliteti života te u konačnosti doprinijeti uspješnijoj prevenciji mogućih većih oštećenja sluha.

Zbog raznolikosti profila zaposlenika u poslovima u području slušne akustike, koji često ne posjeduju potrebna znanja i vještine, takve specijalizirane trgovine provode internu edukaciju svojih zaposlenika kako bi pružali podršku osobama kod odabira najboljeg slušnog pomagala. S obzirom na to da je ta edukacija različita kod svakoga poslodavca, a u hrvatskom obrazovnom sustavu do sada nije bila prepoznata potreba formalnog obrazovanja u ovom području i zato je Učilište Ambitio prva ustanova za obrazovanje u Hrvatskoj koja je izradila ovaj jedinstveni program.