Neprijeporno stoji činjenica da je alpsko skijanje kao sport i tjelesna aktivnost danas jedan od najzastupljenijih rekreativnih cjelogodišnjih aktivnosti. Posebno u zimskim mjesecima, ali i tijekom cijele godine, skijaši rekreativci upražnjavaju ovu izuzetno, prvenstveno zdravu, a tek potom atraktivnu aktivnost.

U tom se kontekstu instruktor rekreativnog skijanja pojavljuje kao nužna poveznica korisnika – skijaša rekreativne razine i same aktivnosti, i kao takav je neizbježan. U tome upravo leži razlog zašto je danas na “tržištu” toliko intenzivna potreba za ovim profilom stručnjaka.

Posebno mladi ljudi, a nemalo i oni stariji, neovisno o tome osiguravaju li djelomično ili u potpunosti svoju egzistenciju podučavajući skijaše rekreativce, vežu se na taj način za ovu tjelesnu aktivnost i koristeći pritom sve ono pozitivno, a toga je jako jako puno, što ona nosi sa sobom.

Iz tog razloga je danas potreba za ovim tipom stručnjaka – instruktor rekreativnog skijanja – izrazita kako na domaćim skijalištima, tako i u našem susjedstvu (BiH, Slovenija, Italija, Austrija i drugdje) gdje instruktori skijanja mogu naći zaposlenje. Iskustvo pokazuje da to vrlo uspješno i čine, čak štoviše da su i vrlo traženi.

Nije presmiono reći da se završetkom ovog Programa osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog skijanja mladom čovjeku otvaraju vrata … Za savjetovati je, valja pokušati i upustiti se u to … tj. upisati program i po završetku biti uspješan instruktor.

Posebno mlada osoba, treba si dati priliku i okušati se u ovom vrlo primamljivom, atraktivnom i višestruko korisnom zanimanju.

 

Prof. dr. sc. Bojan Matković, redoviti profesor u trajnom zvanju Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; nositelj Katedre za alpsko skijanje i skijaško trčanje; ujedno i posebni savjetnik za potrebe provođenja programa osposobljavanja, predsjednik – voditelj Povjerenstva za procjenu stručnih znanja kandidata i Povjerenstva za završnu provjeru znanja te predavač stručnog dijela programa.

 

 

Ako si društvena i komunikativna osoba i skijanje je tvoja strast, pretvori ga u posao!

 

ZAŠTO SE OSPOSOBITI ZA INSTRUKTORA REKREATIVNOG SKIJANJA?

✔ Skijanje slovi kao jedan od najpopularnijih zimskih sportova

Velika potražnja za instruktorima skijanja u Hrvatskoj, a posebno na skijalištima Slovenije, Austrije, Italije i drugim zemljama.

Instruktori skijanja svojim radom mogu ostvariti odlične prihode uz istovremenu dobru zabavu na snijegu

Već dugi niz godina prisutan je trend rasta interesa za rekreativno skijanje kod svih dobnih skupina u Hrvatskoj

Svake godine pod zimskim školskim praznicima rekreativnim skijanjem bavi se oko 200.000 Hrvata i zato je velika potreba za kvalitetnim stručnim kadrom u ovom sportu.

 

ŠTO RADI INSTRUKTOR REKREATIVNOG SKIJANJA?

Instruktor rekreativnog skijanja pruža poduku u osnovnim elementima skijanja svim dobnim skupinama.

 

GDJE MOŽETE RADITI PO ZAVRŠETKU OSPOSOBLJAVANJA?

Poslove instruktora rekreativnog skijanja nakon osposobljavanja možete raditi u sportskim klubovima ili turističkim agencijama koje se bave skijanjem, kod pružatelja usluga u posebnim oblicima turističke ponude u Hrvatskoj i inozemstvu ili pružati poduku otvaranjem vlastitog obrta.

 

 

ZAŠTO UPISATI TAJ PROGRAM OSPOSOBLJAVANJA U UČILIŠTU AMBITIO?

Program osposobljavanja izvodi se putem:

redovite nastave u Učilištu Ambitio

vježbi  i

praktične nastave na skijalištima u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Austrija ili Italija).

 

 

 

Program se provodi u partnerstvu s Horvat turizam, vlasnikom popularnih brendova skipper4you i sport4you, koji se bavi pružanjem usluga u nautičkom turizmu i organizacijom sportsko-rekreativnih programa na otvorenom.

 

Po završetku programa polaznik stječe javnu ispravu, odnosno Uvjerenje o osposobljavanju koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

VAŽNO!

Program osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog skijanja odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u obrazovnom sektoru Osobne, usluge zaštite i druge usluge kao formalni program koji se upisuje u e-radnu knjižicu. Rješenje možete vidjeti na poveznici Rješenje MZO.

 

Prema čl. 10 Zakona o sportu (NN broj 71/06, 124/10,124/11, 86/12, 94/13, 85/15, 19/16 – Ispravak, 98/19, 47/20 i 77/20) podučavanje građana osnovnoj tehnici pojedinog sporta ili provođenje sportske rekreacije građana mogu raditi osobe koje su osposobljene za taj rad putem ustanove za osposobljavanje kadra u sportu.

 

“Icon made by Freepik from www.flaticon.com