Logo-ZDRAVSTVENI-TURIZAM-tekst-M

Imamo li dovoljno znanja za pokretanje resursa u zdravstvenom turizmu?

Specifičnog znanja imamo, ali ga ne znamo iskoristiti u praksi!!!

 

 

Sajam-su-posjetili-i-predstavnici-Instituta-za-turizam-na-čelu-sa-ravnateljicom-Sandom-Čorak_630_300Zagreb, 18.ožujka 2016.- „U Hrvatskoj svakako ima dovoljno znanja za razvoj zdravstvenog turizma. Naime specifičnih znanja iz različitih područja koje obuhvaća zdravstveni turizam ima na pretek, ali iskustva u povezivanju tih specifičnih znanja u praktična nažalost nema.“-rekao je Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u petak na Međunarodnom sajmu turizma u Boćarskom domu prilikom predstavljanja novog programa usavršavanja za poslove voditelja zdravstvenog turizma zagrebačkog Učilišta Ambitio financiranog sredstvima Europske unije-Europski socijalni fond.

Uz promjenu zakonske regulative i postojećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji su izdvojeni kao trenutno najveće prepreke za ozbiljniji razvoj zdravstvenog turizma, svakako je i nedostatak specijaliziranog kadra koji bi mogao u potpunosti zadovoljiti zahtjeve pacijenata koji bi došli u RH. “U cijelom sustavu nedostaje operativnog kadra koji treba biti upoznat sa cjelokupnim postupkom rada od zaprimanja prvog upita pa do kontakta sa pacijentom nakon završetka zdravstvenih usluga i povratnih informacija o zadovoljstvu pacijenata. To ovog trenutka u RH nedostaje“-dodao je Medak.

„Prednost zdravstvenog turizma u RH je stručnost postojećeg medicinskog kadra, iskustvo u turističkoj djelatnosti i konkurentska cijena, ali tu sve prestaje“-smatra Alen Stranjik ravnatelj Učilišta Ambitio, te dodaje-„ Stalno dokazujemo kako znanja imamo, ali znanje vrlo rijetko znamo primijeniti u praksi. To je glavni razlog zbog kojeg smo pokrenuli ovaj projekt. Naši najvažniji partneri u ovom projektu su poslodavci koji svakodnevno pružaju zdravstvene usluge i koji najbolje znaju što im nedostaje. Analizom njihovih potreba nakon provedenog istraživanja tržišta sa područja wellness, lječilišnog i medicinskog turizma proizlazi da nedostaju operativni ljudski resursi koji će iskoristiti postojeće potencijale, ali ih i proširiti.“

S ciljanim kraćim obrazovnim on-line programom moći će se u kratkom vremenu usavršiti osobe koje će biti poveznica između korisnika zdravstvene usluge i pružatelja zdravstvene usluge. Postojeći visokoškolski programi obrazuju rukovoditelje zdravstvenih ustanova, a s ovim novim programom želi se pripremiti za tržište rada operativce, facilitatore odnosno voditelje zdravstvenoga turizma. Ovim programom nastoji se pružiti konkretna znanja voditeljima zdravstvenoga turizma koji neće morati izbivati s posla, a svojim poslodavcima i korisnicima zdravstvene usluge će donijeti novu dodanu vrijednost što je ključno za razvoj zdravstvenog turizma u RH.

Ravnatelj-Učilišta-sa-predstavnicima-HGK_640.Predstavljanju novog programa nazočili su i predstavnici Instituta za turizam na čelu sa ravnateljicom dr.sc. Sandom Čorak te Hrvatske gospodarske komore, Sektora za turizam gospođa mr.sc. Ljerka Milas.

Međunarodni-sajam-turizma_640