Zdravstveni turizam

Logo-ZDRAVSTVENI-TURIZAM-tekst-M

Imamo li dovoljno znanja za pokretanje resursa u zdravstvenom turizmu?

Specifičnog znanja imamo, ali ga ne znamo iskoristiti u praksi!!!

 

Zagreb, 18.ožujka 2016.

„U Hrvatskoj svakako ima dovoljno znanja za razvoj zdravstvenog turizma. Naime specifičnih znanja iz različitih područja koje obuhvaća zdravstveni turizam ima na pretek, ali iskustva u povezivanju tih specifičnih znanja u praktična nažalost nema.“-rekao je Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u petak na Međunarodnom sajmu turizma u Boćarskom domu prilikom predstavljanja novog programa usavršavanja za poslove voditelja zdravstvenog turizma zagrebačkog Učilišta Ambitio financiranog sredstvima Europske unije-Europski socijalni fond.

Uz promjenu zakonske regulative i postojećeg Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji su izdvojeni kao trenutno najveće prepreke za ozbiljniji razvoj zdravstvenog turizma, svakako je i nedostatak specijaliziranog kadra koji bi mogao u potpunosti zadovoljiti zahtjeve pacijenata koji bi došli u RH. “U cijelom sustavu nedostaje operativnog kadra koji treba biti upoznat sa cjelokupnim postupkom rada od zaprimanja prvog upita pa do kontakta sa pacijentom nakon završetka zdravstvenih usluga i povratnih informacija o zadovoljstvu pacijenata. To ovog trenutka u RH nedostaje“-dodao je Medak.

„Prednost zdravstvenog turizma u RH je stručnost postojećeg medicinskog kadra, iskustvo u turističkoj djelatnosti i konkurentska cijena, ali tu sve prestaje“-smatra Alen Stranjik ravnatelj Učilišta Ambitio, te dodaje-„ Stalno dokazujemo kako znanja imamo, ali znanje vrlo rijetko znamo primijeniti u praksi. To je glavni razlog zbog kojeg smo pokrenuli ovaj projekt. Naši najvažniji partneri u ovom projektu su poslodavci koji svakodnevno pružaju zdravstvene usluge i koji najbolje znaju što im nedostaje. Analizom njihovih potreba nakon provedenog istraživanja tržišta sa područja wellness, lječilišnog i medicinskog turizma proizlazi da nedostaju operativni ljudski resursi koji će iskoristiti postojeće potencijale, ali ih i proširiti.“

S ciljanim kraćim obrazovnim on-line programom moći će se u kratkom vremenu usavršiti osobe koje će biti poveznica između korisnika zdravstvene usluge i pružatelja zdravstvene usluge. Postojeći visokoškolski programi obrazuju rukovoditelje zdravstvenih ustanova, a s ovim novim programom želi se pripremiti za tržište rada operativce, facilitatore odnosno voditelje zdravstvenoga turizma. Ovim programom nastoji se pružiti konkretna znanja voditeljima zdravstvenoga turizma koji neće morati izbivati s posla, a svojim poslodavcima i korisnicima zdravstvene usluge će donijeti novu dodanu vrijednost što je ključno za razvoj zdravstvenog turizma u RH.

Predstavljanju novog programa nazočili sui  predstavnici Instituta za turizam na čelu sa ravnateljicom dr.sc. Sandom Čorak te Hrvatske gospodarske komore, Sektora za turizam gospođa mr.sc. Ljerka Milas.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp