Prekvalifikacijom i usavršavanjem do posla dentalnog/e asistenta/e

Učilište Ambitio je ustanova za obrazovanje odraslih koja se specijalizirala za obrazovanje dentalnih asistenata. Uz dosadašnji program usavršavanja za poslove dentalnog asistenta/ice Učilište Ambito je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ishodilo Rješenje o izvođenju programa obrazovanja odraslih, i to programa stjecanja srednje stručne spreme i prekvalifikacije za zanimanje dentalni/a asistent/ica.

Ovime je Učilište Ambitio ostvarilo svoj cilj da bude jedina ustanova za obrazovanje odraslih podržana sustavom za e-učenje te da uz pomoć suvremenih načina obrazovanja na moderan i inovativan način omogući obrazovanje polaznika za poslove dentalnog asistenta/ice.

Dentalni asistent/ica je novo zanimanje u Republici Hrvatskoj koje je po prvi puta 2010. godine upisano u Nacionalnu klasifikaciju zanimanje te regulirano 2011. godine izradbom standarda kvalifikacije i standarda zanimanje dentalni asistent/ica te službenim usvajanjem Nacionalnog kurikuluma za zanimanje dentalni asistent  21. veljače 2011. godine od strane Sektorskog Vijeća.

Iste 2011. godine ustrojeno je nekoliko redovnih srednjoškolskih programa u Republici Hrvatskoj koje mogu upisati učenici nakon završetka osnovne škole, a prvih 100tinjak dentalnih asistenata proizašlih iz redovnog sustava obrazovanja biti će spremni za tržište rada u 2015. godini.

Uzimajući u obzir broj od nekoliko tisuća ordinacija dentalne medicine u Republici Hrvatskoj, a time i velike potrebe za dentalnim asistentima, obrazovanje je potrebno i osobama koje ne udovoljavaju zakonskim propisima odnosno koje nisu stekle uvjete za rad u dentalnom timu kao dentalni asistenti/ice.

S obzirom na krizu i veliku stopu nezaposlenosti, dentalni/e asistenti/ice su traženi djelatnici te svoj posao mogu pronaći u jednoj od ordinacija dentalne medicine u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Stjecanje uvjeta za dobivanje dozvole za rad u Hrvatskoj na radnom mjestu dentalni/a asistent/ica moguće je na dva načina. Osobe s prethodno završenom srednjom školom u zdravstvenom sektoru i položenim stručnim ispitom mogu ishoditi dozvolu za rad od Hrvatske komore dentalne medicine zanimanje  nakon što uspješno svladaju program usavršavanja za poslove dentalnog asistenta/ice dok osobe koje nemaju prethodno završenu srednju školu iz Sektora zdravstva i socijalne skrbi zanimanje dentalni/a asistent/ica mogu steći svladavajući program stjecanja srednje stručne spreme ili program prekvalifikacije za zanimanje dentalni/a asistent/ica koje provodi Učilište Ambitio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp