Evaluacijska radionica – zdravstveni turizam

Dana 2. svibnja 2016. godine je u prostorijama Učilišta Ambitio održana Evaluacijska radionica za izradu Standarda zanimanja i standarda kvalifikacija EU projekta „Program usavršavanja za poslove voditelja zdravstvenog turizma“ financiranog u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Jačanje kapaciteta za obrazovanje odraslih – faza II“ u okviru Operativnog programa razvoja ljudskih potencijala 2007.-2013. Radionica predstavlja nastavak dijela aktivnosti zamišljenih samim projektom na kojoj su sudjelovali poslodavci i predstavnici ustanova koje pružaju zdravstvene usluge te članovi radne skupine koji trenutno rade na razvoju kurikuluma obrazovnog programa i izradi nastavnih sadržaja za Voditelja zdravstvenog turizma. Cilj Evaluacijske radionice je vrednovanje izrađenog Standarda zanimanja i Standarda kvalifikacija, razmjena dosadašnjih iskustava i mišljenja sudionika o kompetencijama potrebnih voditelju zdravstvenog turizma kako bi se u konačnici najbolji prijedlozi implementirali u Standard zanimanja i Standard Kvalifikacija koji su izrađeni u okviru ovog projekta.

Na Evaluacijskoj radionici je sudjelovalo 9 predstavnika poslodavaca – pružatelja zdravstvenih usluga u zdravstvenom turizmu. Poslodavci su od samog početka uključeni u aktivnosti na ovom projektu kao ključni dionici koji iskazuju svoje potrebe za novim ljudskim resursima, a na temelju kojih se izrađuje traženi i potreban profil novog zanimanja. Do sada je 40tak poslodavaca sudjelovalo u ispunjavanju upitnika o Standardu zanimanja čiji su rezultati bili temelj za izradu novog zanimanja Voditelja zdravstvenog turizma.

Podsjetimo, zdravstveni turizam je jedan od najbrže rastućih oblika turističke djelatnosti na globalnoj razini, a Republika Hrvatska ima značajan potencijal za razvoj ove unosne gospodarske grane. U Europi se očekuje daljnji iznadprosječan rast potražnje za uslugama zdravstvenog turizma od 7% godišnje. Domaće tržište trenutno zapošljava oko deset tisuća osoba u zdravstvenom turizmu i u Hrvatskoj se već sada osjeća zamjetan deficit profesionalaca zdravstveno-turističkog profila, koji će u slijedećim godinama postati još izraženiji zbog čega vjerujemo da će budući Voditelji zdravstvenog turizma doprinijeti pretvaranju potencijala do razvojnih rezultata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp