“Naši polaznici su rezultat kvalitetnog i stručnog rada predavača”
 

Ivanka Firić, mag. med. techn. na Učilištu Ambitio predaje od 2015. godine na predmetima Kvaliteta u dentalnoj medicini, Organizacija rada, Dentalno asistiranje, Administracija u dentalnoj medicini i Zdravstvena njega. Iza sebe ima iskustvo rada u bolničkom sustavu zdravstva nakon kojeg se 1988. godine zapošljava u Stomatološkoj poliklinici Zagreb na svim područjima specijalistike polikliničke stomatološke zaštite, gdje radi i danas. Stečeno veliko znanje i vještine u dentalnoj medicini danas vrlo rado, s velikom željom i ljubavi prenosi polaznicima Učilišta Ambitio kako u teoriji tako i u praktičnom dijelu nastave. Aktivno je uključena na domaćim i stranim kongresima te tečajevima vezanim za rad u dentalnoj medicini, a doprinijela je i stvaranju prvog udžbenika iz Dentalnog asistiranja 1 u RH kojeg je nedavno izdalo Učilište Ambitio zahvaljujući Regionalnom centru kompetentnosti Mlinarska, projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda čiji je nositelj Škola za medicinske sestre Mlinarska.

Draga Ivanka puno je godina rada iza vas na poslovima dentalne asistentice. Što bi osoba koja želi raditi u dentalnom timu, prema vašem mišljenju, trebala znati da bi se za nju moglo reći da je vrhunski dentalni asistent? 

Prije svega kada govorimo o dentalnom timu osoba koja se prepoznaje u takvom okružju potrebno je da bude suradljiva, tolerantna, da voli ljude i rad s ljudima. Rad u ordinaciji dentalne medicine je vrlo često kako mi to kažemo „jedan na jedan“, što zna biti izuzetno psihološki teško, osobito nakon više godina zajedničkog rada. Ja volim usporediti to s brakom, znači bez puno kompromisa, tolerancije i dobre volje to ne može uspjeti i čovjeka čini nesretnim. Isto tako je potrebno mnogo empatije i izuzetnih komunikacijskih vještina u radu s pacijentima. Dentalni asistent surađuje i s ostalim suradnicima u procesu rada (dentalni tehničari, administrativno osoblje, pomoćno osoblje), njegov zadatak je uz dobru suradnju i edukacija kako pacijenata, tako i suradnika o medicinskim znanjima i znanjima iz dentalne medicine. Upravo zato se u programu obrazovanja u okviru predmeta Zdravstvena njega govori o etici, moralu, moralnim osobinama, timskom radu i profesionalnoj etici. Isto tako polaznici slušaju predmet iz Komunikacijskih vještina koji zasigurno pomaže kako bi dentalni asistent znao primijeniti iste u svom svakodnevnom radu.

Uz pridjev „vrhunskog dentalnog asistenta“ sigurno idu i medicinska znanja o tijelu čovjeka, a posebno o usnoj šupljini, zdravim i patološkim stanjima koje je potrebno prepoznati, naravno u svom djelokrugu rada (prioritet narudžbe, prilagođavanje postupaka osobama s određenim poteškoćama ili invaliditetom, prepoznavanje i pomoć kod hitnih stanja…). Tu su apsolutna znanja o sprečavanju nastanka infekcije, misija dentalnog asistenta u ordinaciji dentalne medicine su poznavanje dezinfekcije i sterilizacije. Poznavanje dentalne opreme, materijala, instrumenata, sve korake asistiranja u dijagnostičko terapijskim postupcima, što znači da dentalni asistent treba poznavati slijed i razloge svakog postupka.  Danas su sve više potrebna informatička znanja i poznavanje digitalne tehnologije, obzirom na suvremene aparate i opremu. Teško je nabrojati što bi to sve trebalo znati i sa čim bi sve trebalo vladati za biti „vrhunski“, ali sigurna sam da uz stalnu edukaciju, iskustvo u radu i usvajanjem vještina, svatko to može postati.

Nekoliko generacija polaznika programa prekvalifikacije za ovo zanimanje ispratili ste s ovog Učilišta koji prethodno nisu imali nikakvo znanje o asistiranju i danas se zapošljavaju bez problema. Kako ste to uspjeli? Što je ključ uspjeha u obrazovanju dentalnih asistenata?

Za uspjeh polaznika prethodnih generacija u radu zaslužni su svi predavači Učilišta Ambitio. Svi smo završili manje ili više škole i prisustvovali dobrim i lošim predavanjima. Kvaliteta uvijek završava evaluacijom, a naši polaznici su rezultat kvalitetnog i stručnog rada predavača. Visoko podignuta ljestvica organiziranosti Učilišta, znanjima i vještinama koja se traže tijekom školovanja i onoga čega se najviše boje svi učenici na svijetu, a to su ispiti, pokazala se kao najbolji put da oni odu spremni na tržište rada.

Osobno mislim da moju strast prema znanju i učenju, iskustvo i znanja koje im pokušavam prenijeti, zanimanje i  prepoznavanje njihovih osobnosti te pozitivnu energiju, polaznici prepoznaju te samo opravdavaju ono što od njih očekujem. To je ključ uspjeha u obrazovanju.

Zahvaljujući jedinstvenom Vježbovnom centru u Učilištu Ambitio je već nekoliko godina unazad omogućena provedba praktične nastave i vježbi. Što ih sve učite u centru?

Kroz veliki broj sati koji je zastupljen prema programu u Vježbovnom centru prolazimo kroz sve postupke svakodnevnog rada u ordinaciji dentalne medicine. Uz obaveznu uniformu i pripremne radnje (pranje ruku, standardne mjere zaštite djelatnika) polaznici prolaze sve postupke od ulaska u ordinaciju do završetka radnog dana (provjera ispravnosti rada uređaja, priprema ordinacije, instrumenata za rad, dezinfekcija, sterilizacija, odlaganje otpada). Prema programu prolazimo kroz sve dijagnostičko terapijske postupke u dentalnoj medicini sa svim specifičnostima pribora, materijala i instrumenata koji su potrebni za određeni postupak (postupke iz restaurativne dentalne medicine, endodoncije, dentalne protetike, oralne patologije, parodontologije, oralne kirurgije, ortodoncije). To naravno ne uključuje pacijenta iako znamo naći dobrovoljca među polaznicima kada vježbamo retrakciju tkiva i održavanje suhog radnog polja, pripremu pacijenta za kirurški zahvat, međusobno mjerenje vitalnih znakova, šećera u krvi itd. Dakle sve što je u kompetencijama dentalnog asistenta bez provođenja postupka u ustima. Na zadnjim vježbama radimo na modelu ruke vježbe iz venepunkcije čemu se polaznici posebno vesele. Obzirom na vrlo kvalitetnu opremljenost Vježbovnog centra (sve što ima standardno opremljena ordinacija dentalne medicine uz instrumente i pribor za određene specijalističke postupke) uz malo improvizacije uspijevamo proći kroz sve postupke i polaznici imaju prilike i vremena sve dobro uvježbati.

Sudjelujete na brojnim kongresima kao predavač. Prenosite li znanje i vještine polaznicima i smatrate li to važnim za njih?

Moje aktivnosti na kongresima i radionicama kao predavača donose mi mnogobrojne kontakte s ljudima iz struke, njihovim znanjima i iskustvu, te mi pomažu da budem u tijeku napretka i novih saznanja u području rada dentalne medicine. Danas, kao i u ostalim područjima tehnologija i dostignuća idu izuzetno brzim tempom i ako niste prisutni brzo vas „pregazi vrijeme“. Naravno da ih prenosim polaznicima i istodobno ih motiviram da i oni jednog dana kada završe obrazovanje nastave s edukacijom kao pasivni ili aktivni sudionici kongresa i radionica.

Nedavno je izdan prvi udžbenik “Dentalno asistiranje 1” u RH kojem ste i vi doprinijeli. Ponosni smo na sam udžbenik i na vaše sudjelovanje. Kolika je važnost njegova izdavanja za zanimanje dentalni asistent?

Drago mi je da je prepoznat moj rad na udžbeniku, a još mi je draže da konačno imamo literaturu koju možemo uz naša predavanja preporučiti polaznicima za njihovo učenje i napredak u struci. Uz puno zajedničkog truda i izvrsnu suradnju svih autora, urednika i cijelog tima te sredstvima projekta Regionalnog centra kompetentnosti Mlinarska dobili smo rezultat koji sada već može svatko vidjeti i ocijeniti njegovu kvalitetu. Važnost udžbenika je samim tim što je to prvi udžbenik iz Dentalnog asistiranja, npr. prilikom pisanja završnih radova inzistiramo na velikoj zastupljenosti samih postupaka asistiranja, polaznici su imali problem gdje da nađu literaturu iz tog područja, to jednostavno nije postojalo na hrvatskom govornom području. Služili su se predavanjima i eventualno stranom literaturom. To znamo najbolje kolegica Dijana Didak i ja jer smo gotovo sva naša predavanja pripremale za polaznike iz literature s engleskog ili njemačkog govornog područja i rada.

Koju biste poruku odaslali svim budućim generacijama koje se planiraju usavršiti ili prekvalificirati za ovo zanimanje na Učilištu Ambitio?

I dalje smatram da je zvanje dentalnog asistenta izuzetno dobar izbor na srednjoškolskoj razini. Prije svega je tražen na tržištu rada, dakle svatko tko se odluči za takav korak moći će raditi i imati određenu sigurnost u životu koju donosi rad. Zatim, sam rad je vrlo dinamičan i sadržajan. Rad s ljudima uz ponekad dosta stresa donosi i predivnih trenutaka te  osjećaja da čovjek radi nešto dobro za drugog čovjeka. Učilište Ambitio je dobar izbor, kako sam već rekla zbog odlične organiziranosti, razine kvalitete, mogućnosti praktične nastave – vježbi kao savršene nadopune teoretskim znanjima i ono što naši polaznici uvijek govore na kraju…žao nam je što je gotovo, to govori sve samo za sebe.