Instruktor rekreativnog skijanja

Ako si društvena i komunikativna osoba i skijanje je tvoja strast, pretvori ga u posao!

STIPENDIRANJE

Mogućnost stipendiranja programa uz sljedeće uvjete:

  • osoba mora biti između 18 i 29 godina starosti s prebivalištem u Gradu Zagrebu
  • minimalno 4 mjeseca nezaposlena i ne prijavljena minimalno ta 4 mjeseca na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje
  • ne smije biti redoviti student ili učenik
  • ne smije sudjelovati u nekom drugom obliku obrazovanja (izvanredni studij, programi obrazovanja odraslih).

Uz gore navedene uvjete osoba mora zadovoljavati uvjete upisa u program:

  • završena srednja škola u minimalno trogodišnjem trajanju 
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za poslove instruktora rekreativnog skijanja i
  • položena provjera fizičke spremnosti i spretnosti potrebne za skijanje.

Cjelokupna praktična nastava u okviru stipendiranja provest će se u Hrvatskoj.

Ako zadovoljavate sve navedene uvjete, prijavni obrazac možete ispuniti OVDJE.

Stipendiranje je u 100 % iznosu cijene školarine. Stipendisti su oslobođeni svih dodatnih troškova. 

Neprijeporno stoji činjenica da je alpsko skijanje kao sport i tjelesna aktivnost danas jedan od najzastupljenijih rekreativnih cjelogodišnjih aktivnosti. Posebno u zimskim mjesecima, ali i tijekom cijele godine, skijaši rekreativci upražnjavaju ovu izuzetno, prvenstveno zdravu, a tek potom atraktivnu aktivnost.

U tom se kontekstu instruktor rekreativnog skijanja pojavljuje kao nužna poveznica korisnika – skijaša rekreativne razine i same aktivnosti, i kao takav je neizbježan. U tome upravo leži razlog zašto je danas na “tržištu” toliko intenzivna potreba za ovim profilom stručnjaka.

Posebno mladi ljudi, a nemalo i oni stariji, neovisno o tome osiguravaju li djelomično ili u potpunosti svoju egzistenciju podučavajući skijaše rekreativce, vežu se na taj način za ovu tjelesnu aktivnost i koristeći pritom sve ono pozitivno, a toga je jako jako puno, što ona nosi sa sobom.

Iz tog razloga je danas potreba za ovim tipom stručnjaka – instruktor rekreativnog skijanja – izrazita kako na domaćim skijalištima, tako i u našem susjedstvu (BiH, Slovenija, Italija, Austrija i drugdje) gdje instruktori skijanja mogu naći zaposlenje. Iskustvo pokazuje da to vrlo uspješno i čine, čak štoviše da su i vrlo traženi.

Nije presmiono reći da se završetkom ovog Programa osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog skijanja mladom čovjeku otvaraju vrata … Za savjetovati je, valja pokušati i upustiti se u to … tj. upisati program i po završetku biti uspješan instruktor.

Posebno mlada osoba, treba si dati priliku i okušati se u ovom vrlo primamljivom, atraktivnom i višestruko korisnom zanimanju.

Prof. dr. sc. Bojan Matković, redoviti profesor u trajnom zvanju Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; nositelj Katedre za alpsko skijanje i skijaško trčanje; ujedno i posebni savjetnik za potrebe provođenja programa osposobljavanja, predsjednik – voditelj Povjerenstva za procjenu stručnih znanja kandidata i Povjerenstva za završnu provjeru znanja te predavač stručnog dijela programa.

Zašto se obrazovati za instruktora rekreativnog skijanja?

Što radi instruktor rekreativnog skijanja?

Instruktor rekreativnog skijanja pruža poduku u osnovnim elementima skijanja svim dobnim skupinama.

Gdje možeš raditi po završetku osposobljavanja?

Poslove instruktora rekreativnog skijanja nakon osposobljavanja možete raditi u sportskim klubovima ili turističkim agencijama koje se bave skijanjem, kod pružatelja usluga u posebnim oblicima turističke ponude u Hrvatskoj i inozemstvu ili pružati poduku otvaranjem vlastitog obrta.

Program osposobljavanja se izvodi putem:

Program se provodi u partnerstvu s Horvat turizam, vlasnikom popularnih brendova skipper4you i sport4you, koji se bavi pružanjem usluga u nautičkom turizmu i organizacijom sportsko-rekreativnih programa na otvorenom.

VAŽNO!

Program osposobljavanja za poslove instruktora rekreativnog skijanja odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u obrazovnom sektoru Osobne, usluge zaštite i druge usluge kao formalni program koji se upisuje u e-radnu knjižicu. Rješenje možete vidjeti na poveznici Rješenje MZO.

Prema čl. 10 Zakona o sportu (NN broj 71/06, 124/10,124/11, 86/12, 94/13, 85/15, 19/16 – Ispravak, 98/19, 47/20 i 77/20) podučavanje građana osnovnoj tehnici pojedinog sporta ili provođenje sportske rekreacije građana mogu raditi osobe koje su osposobljene za taj rad putem ustanove za osposobljavanje kadra u sportu.

Trajanje

250 sati, 2 mjeseca

Provedba nastave

Prilagođeno polaznicima uz rad