Usavršavanje za voditelja/icu u zdravstvenom turizmu: nastavnici

Poduzetništvo u zdravstvenom turizmu

Željko Popović, direktor marketinga s višegodišnjim marketinškim iskustvom u renomiranim agencijama 

Željko Popović rođen je 1964. godine u Zagrebu. Diplomirao je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a svoju profesionalnu karijeru od samog početka do danas gradi u području marketinga. Započeo je kao asistent direktora marketinga Globus holdinga unutar kojeg je prošao marketinške odjele Globus holdinga, produkcijske kuće TV Mreža i Obiteljskog radija. Godine 1997. prelazi u marketinšku agenciju McCann Erickson Croatia u kojoj radi kao account manager za klijente Opel, Grundig i Zagrebačku pivovaru u koju prelazi 2001. godine na poziciju Senior Brand Managera za Ožujsko pivo uključujući i ostale brandove iz obitelji Ožujskog piva: Ožujsko Cool, Ožujsko Strong i Izzy. U pivovari stječe dragocjena iskustva na svim područjima marketinga, a svoju karijeru u Zagrebačkoj pivovari okrunio je kampanjom Žuja je zakon. Iskustvo rada u agenciji i industriji 2005. godine dovodi ga na mjesto izvršnog direktora agencije Bruketa&Žinić koju u naredne dvije godine pretvara iz dizajnerskog studija u kretivnu agenciju. Potom odlazi na mjesto izvršnog direktora agencije EP’64 unutar koje preuzima mjesto direktora agencije EP’64 komunikacije iz koje kasnije nastaje ZOO agencija (Zona originalnog oglašavanja). Godine 2010. prelazi na mjesto izvršnog direktora agencije Media sedam studio d.o.o. ispred koje sudjeluje u organizaciji „50. jubilarnog Splitskog festivala“ kao član direkcije.

Godine 2012. uz funkciju izvršnog direktora agencije preuzima i poziciju direktora marketinga tvrtke eLog Adria d.o.o. koja djeluje na području logistike. Krajem 2016. godine prelazi u tvrtku EuroCompany99 d.o.o., tvrtke koja djeluje na području prehrambene industrije, na mjesto direktora marketinga.

Član je radnih skupina za izradu standarda zanimanja i kurikuluma trogodišnjeg studijskog obrazovnog programa „Poduzetništvo u primjenjenoj umjetnosti i dizajnu“ na veleučilištu Vern u Zagrebu, te član radne skupine za izradu standarda zanimanja petogodišnjeg studijskog obrazovnog programa „Ekolog“ na Prirodnoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Također je član radne skupine za izradu poduzetničkog modula obrazovnog programa za Voditelja zdravstvenog turizma Učilišta Ambitio u Zagrebu.

 


 

Organizacija poslovanja u zdravstvenom turizmu, Informatičke tehnologije u zdravstvenom turizmu, Marketing u zdravstvenom turizmu

Buga Orban, voditelj marketinga za domaća i strana tržišta u dentalnom turizmu

Buga Orban rođena je 1991. godine u Zagrebu. U Zagrebu završava preddiplomski studij na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te stječe zvanje stručnog prvostupnika ekonomije (bacc. oec.) Za vrijeme studija radi na studentskim poslovima uglavnom vezanim uz marketing. Praksu odrađuje u dioničkom društvu koncerna Agrokor – Jamnici. Dobiva mentora u svakom odjelu tvrtke kako bi se upoznala sa svim ekonomskim granama. Prvi posao nakon prakse dobiva na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u odjelu marketinga gdje obavlja posao prodaje i marketinga za školu te sudjeluje na razno raznim projektima za visoko obrazovanje. Šest mjeseci nakon toga biva regrutirana zbog osvojene nagrade za rad na projektu ERP sustava od strane trgovačkog društva Adacta. U Adacti, poduzeću za implementaciju ERP i CRM sustava, obavlja posao prodaje. Tu se zadržava do kraja prediplomskog studija. Nakon prediplomskog studija zapošljava se u ŠTIMAC centru dentalne medicine d.o.o., trgovačkom društvu za obavljanje dentalnih usluga, gdje i danas radi. U navedenom poduzeću kreće s pozicijom voditelja marketinga za domaća i strana tržišta. Istovremeno uz rad upisuje MBA studij marketinga na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa kojeg završava u roku i time stječe naziv Master of Business Administration in Marketing. Nakon godinu i pol rada u centru dentalne medicne postaje voditelj ureda. U siječnju 2016. postaje direktorica ureda ili voditeljica centra nadležna svim odjelima u poduzeću. Zajedno s vlasnikom sudjeluje u organizaciji poslovanja, vođenju strategija i kontroli odjela.

Osim navedenog stalnog radnog mjesta, honorarno se bavi marketinškim projektima, najčešće usko vezanim uz digitalni marketing uslužnih poduzeća. Od lipnja 2016. sudjeluje u organizaciji i marketingu dva turistička projekta Culturrun i Meetstreetartist tvrtke Minuta dvije za usluge d.o.o.

S obzirom na to da je stekla vrijedno iskustvo u industriji dentalne medicine i dentalnom turizmu sudjeluje u evaluaciji novog programa Učilišta Ambitio „Voditelj u zdravstvenom turizmu“. Pri razvitku samog programa preuzima mjesto predavača u Učilištu Ambitio ustanovi za obrazovanje odraslih. U Učilištu Ambitio postaje u rujnu 2016. godine predavač na predmetu „ Organizacija poslovanja“ na programu „Voditelj u zdravstvenom turizmu“.

 


 

Medicinski aspekti i rizici u zdravstvenom turizmu

Denis Kovačić,  pomoćnik ministra zdravlja za zdravstveni turizam

Datum rođenja: 03. 8. 1963. Zadar

OBRAZOVANJE:

1982. završio srednju Medicinsku školu u Zadru, zanimanje medicinski tehničar
1989. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci, stekao naziv doktora medicine
1997. završio poslijediplomski studij fizikalne medicine i rehabilitacije na Medicinskom
fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
1999. položio specijalistički ispit iz fizikalne medicine i rehabilitacije na Medicinskom fakultetu u  Zagrebu
2003. završio međunarodni poslijediplomski studij Menagement u zdravstvu
(Medicinski fakultet u Zagrebu  – London School of Economic)

PROFESIONALNO ISKUSTVO:

1989. – 1990. liječnik u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan
1991. – 1994. liječnik u Domu zdravlja  Novi Marof
1994. – 2006. liječnik u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice
siječanj 2002. – prosinac 2005. – Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice
travanj 2006. – travanj 2008. – Uprava „Sunce Koncerna“ d.d. u Zagrebu – Direktor sektora zdravstva i zdravstvenog turizma
travanj 2008. – travanj 2009. – Član Uprave Zdravstveno-turističkog centra Nin d.o.o.
travanj 2009. – prosinac 2010. Zamjenik ravnatelja Poliklinike Medikol u Zagrebu
siječanj 2011. – 2014.  – voditelj Poliklinike Medikol u Čakovcu
siječanj 2014. – lipanj 2014. – liječnik  spec. fizijatar  u Domu zdravlja  Zagrebačke županije
lipanj 2014. – veljača 2016.– Ravnatelj Poliklinike za reumatske bolesti, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “dr. Drago Čop” Mihanovićeva 3, Zagreb
veljača 2016. – Pomoćnik ministra zdravstva

ČLANSTVA:

član  Društva za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i član Društva za reumatologiju Hrvatskog liječničkog zbora
član Hrvatske liječničke komore
član Savjetodavnog odbora Saveza društava multiple skleroze Hrvatske
2002. – 2006. član Predsjedništva udruge poslodavaca u zdravstvu RH
2002. – 2006. član Izvršnog odbora udruženja hoteljera Hrvatske
2002. – 2005. član Povjerenstva za fizikalnu medicinu Ministarstva zdravstva RH
2008. – 2009 član Upravnog vijeća Bolnice za kronične bolesti Novi Marof
2008. – 2010. predsjednik Turističke zajednice grada Novog Marofa
ožujak 2015. – veljača 2016. – Predsjednik  gradskog  vijeća grada Novog  Marofa
travanj 2016.- rujan 2016. –  Predsjednik Upravnog vijeća SB Varaždinske Toplice

Sudionik Domovinskog rata i nositelj Spomenice Domovinskog rata

OSTALO:

Autor i koautor više znanstvenih i stručnih članaka iz područja fizikalne medicine i rehabilitacije i srodnih područja,
Koautor knjige „Kako živjeti sa multiplom sklerozom

 


 

Wellness aspekti i rizici u zdravstvenom turizmu

Sandra Martinčić, pomoćnica ravnatelja za komercijalne poslove Thalasso wellness centra Opatija

Sandra Martinčić rođena je u 17. listopada 1965. u Rijeci. Udana je i majka jednog djeteta. Obrazovanje je završila u Opatiji, najprije srednjoškolsko u tadašnjem CUO Opatija – smjer turistički radnik, a zatim nastavlja obrazovanje na Hotelijerskom Fakultetu u Opatiji – smjer hotelijerstvo. Diplomirala je 1989. godine te stječe kvalifikaciju diplomiranog ekonomista ugostiteljsko turističkog smjera.

Kako je tijekom fakultetskog obrazovanja sezonski radila u turističkoj agenciji „Kvarner Express“ na poslovima šalterskog službenika odmah nakon diplomiranja stalno se zapošljava u istoj agenciji na poslovima komercijalnog referenta za strana tržišta.

Nakon dvije godine rada u turističkoj agenciji prelazi u hotelsko poduzeće Liburnia Riviera Hoteli, na radno mjesto referentice za rezervacije u hotelu Excelsior u Lovranu koji je tada bio jedan od rijetkih hotela s 5 zvijezdica u regiji. Godine 1994. sa 29 godina preuzima mjesto šefice recepcije u ovom hotelu.

Nastavak poslovne karijere ostvaruje prelaskom 2000. godine u Službu prodaje Liburnia Riviera Hotela, najprije kao pomoćnice direktora Profitne grupe, a zatim 2002. godine preuzima rukovodeće mjesto šefice prodaje kada LRH upravlja s 17 hotela na opatijskoj rivijeri te jednim autokampom.

Izgradnjom Thalasso wellness centra Opatija, koji djeluje u okviru Thalasotherapije Opatija, 2005. godine dolazi na radno mjesto pomoćnice ravnatelja za komercijalne poslove gdje i danas radi.

Svojim bogatim radnim iskustvom uspiješno postavlja temelje jednog novog zdravstveno-turističkog proizvoda na Opatijskoj rivijeri.

Sandra Martinčić tijekom radnog djelovanja stalno se usavršava u struci sudjelovanjem u programima cjeloživotnog učenja, koji su sustavno organizirani u Liburnia Riviera Hotelima u Opatiji, te kroz studijske boravke i kraće seminare u zemljama i institucijama koje nude višu razinu ili drugačiji tip usluga zdravstvenog turizma, kao što su, na primjer, Austrija, Mađarska, Švedska, NR Kina i dr.

Značajano je spomenuti da je godinama aktivana u tijelima turističkih zajednica kako Županijske tako i lokalnih, TZ Mošćenićke Drage, TZ Opatije.

Članica je i Upravnog vijeća Klastera Zdravstvenog turizma u drugom mandatu.

Ostale značajne vještine i kompetencije karakteristične za gospođu Sandru Martinčić su i visoka razina znanja i sposobnost komunikacije na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, sklonost timskom radu, sposobnost prilagođavanja različitim situacijama i ljudima, izražena lojalnost timu, smisao za organizaciju, brzo iznalaženje rješenja za izvanredne situacije, odgovornost za izvršenje preuzetih zadataka.


 

Lječilišni aspekti i rizici u zdravstvenom turizmu

Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih toplica, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori

Rođen je 22. listopada 1972. godine u Metkoviću. Osnovnu i srednju ekonomsku školu završio je u Pločama, nakon čega upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu, kojeg završava 1996. godine i stječe zvanje magistra kineziologije uz prosječnu ocjenu tijekom studiranja 4,16.

Sudionik je Domovinskog rata kao dragovoljac domovinskog rata 1991. kao pripadnik ZNG satnija Ploče. Od 1996. do 2002. godine živio je u Pločama i radio kao profesor tjelesnog odgoja i voditelj fitness kluba, nakon čega se seli u Daruvar s obitelji.

Oženjen je i otac dvoje djece.

U Daruvaru je radio u Pučkom otvorenom učilištu kao predstojnik Hrvatskog doma od listopada 2002. godine do lipnja 2007. godine, nakon čega je bio 2 godine direktor „DARUC“ d.o.o. tvrtke u 100% vlasništvu grada Daruvara.

Krajem 2009. godine imenovan je za ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju „Daruvarske toplice“.  Tijekom proteklih 7 godina rada na mjestu ravnatelja stekao je dragocjena praktična i teorijska iskustva iz najrazličitijih područja koja su potrebna za kvalitetno vođenje zdravstvene ustanove.

Od travnja 2011. godine imenovan je predsjednikom Zajednice za zdravstveni turizam pri HGK. Kroz rad Zajednice za zdravstveni turizam spoznao je osnove problematike i ogromni potencijal zdravstvenog turizma u RH.

Član je sabora Hrvatske turističke zajednice ispred Bjelovarsko-bilogorske županije od 2012. godine. Aktivno sudjeluje u radu UPUZ (Udruga poslodavaca u zdravstvu) kao i UPUHH (Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske) te je tajnik Klastera termi RH osnovane u ministarstvu zdravlja u srpnju 2015. godine.

Od svibnja 2016. godine postaje član Turističkog vijeća HTZ-a zadužen za područje središnjeg i istočnog dijela kontinentalne Hrvatske i posebne oblike turizma.

Na međunarodnom planu je član izvršnog odbora EHTTA (European Historical Termal Town Association) udruge europskih povijesnih termalnih gradova sa sjedištem u Brusellu.

Dodatno se usavršavao na interdisciplinarnom poslijediplomskom specijalističkom studiju „Zdravstveni turizam“ u Opatiji  od studenog 2012. godine, te je u studenom 2015. godine  stekao zvanje sveučilišnog  specijaliste zdravstvenog turizma ( univ. spec. oec.).


 

Turistička ponuda na destinaciji

Daliborka Ulemek, direktor, Adria putovanja putničke agencije, predstavnik časopisa Intenational Cooperation Magazine Russia za Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku i Albaniju

Daliborka Ulemek rođena 1973. u Sisku. Udana, majka dvoje djece.

Diplomirala je 1999. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – profesorica filozofije i ruskog jezika i književnosti. Obrazovanje dalje nastavlja na prestižnim školama i edukacijskim centrima:

  • Lifelong Learning Centre, Luxembourg, Marketing Initiation -Chamber Metiers du Luxembourg and the Fund Societe du European union
  • Pilgrims UK , School for the teachers of the foreign languages
  • Utilus, College of Tourism and Hospitality Management Zagreb, Profesionalna edukacija za voditelje putničkih agencija

Poslovnu karijeru započnje još početkom devedestih, u studentskim danima kao turistički predstavnik za hotele Rivijere Poreč. Zatim radi u ATLAS Dubrovnik – putničkoj agenciji kao turistički vodič za goste ruskog, njemačkog i engleskog govornog područja. Surađuje na raznim projektima kao što je prevoditeljica tijekom FIRA Rugby International Conference, incentives programi za Coca-Colu International i Olympus.

Krajem devedesetih završava školovanje za turističkog animatora u sklopu  tvrke GAUDIUM d.o.o., Zagreb , te radi dvije godine kao voditeljica animacijskog tima za hotele  “Sunčani Hvar”.

Znanja i vještine agencijskog poslovanja stječe radom u „PUH TOURS“ agenciji iz Zagreba na poslovima office managera/voditelja ključnih kupaca. Od 1999. – 2002. Vodi klijente kao što su Pliva Veterina Zagreb i Moskva, Philips Croatia, Oriflame Croatia, VIPnet itd.

Međunarodnu karijeru gradi u Luxembourgu. U periodu od 2004. do 2006. zaposlena je u Europskom Parlamentu u Luxembourgu kao predavač materinjeg jezika za strance, ali i kao prevoditeljica s engleskog na hrvatski za Translation Center for Bodies of the European Union, Luxembourg.

Poslovno iskustvo organizacijskog segmenta poslovanja je izgradila unutar rada od 2006. – 2008. u TITAN GRADENJU d.o.o. Zagreb kao office mananger. Osnovna djelatnost tvrtke je uključivala ulaganja i upravljanje projektima, te investiranje u turizmu s naglaskom na područje Zagreba i Jadranske obale.

Godine 2008. – 2013. SCT LUBRICANTS d.o.o. Zagreb  postaje direktorica predstavništva Sudheimer Car Technik Vertriebs GmbH za Hrvatsku. Tvrtka je bila specijalizirana za proizvodnju i distribuciju visoke kvalitete maziva -mark MANNOL i rezervnih dijelova marke  SCT. U potpunosti nosi odgovornost za vođenje  različitih zadataka, te upravljala svim procesima u poslovanju usmjerenih na razvoj, učinkovitosti i  pozicioniranje branda na tržištu.

Poduzetničku karijeru nastavlja 2013. godine osnivanjem vlastite tvrtke ADRIA PUTOVANJA d.o.o. Zagreb – DMC. Posebni naglasak stavljen je na zdravstveni, lovni i sportski turizam što joj pruža konkurentsku prednost na tržištu istog. Kao DMC usko su usmjereni na rusko govorno tržište.

Kako bi proširila i povezala sve segmente tvrtke od 2016. godine  postaje predstavnik ruskog časopisa International Cooperation (Международное сотрудничество) za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Albaniju na što je posebno ponosna zbog izgradnje dobrih diplomatskih i poslovnih odnosa na međunarodnom tržištu kao što je Rusija, kroz različite gospodarske grane.  Trenutno radi na projektu sigurnosti u turizmu koji se provodi pod patronatom Odbora za sigurnost u turizmu Ruske federacije.

 


 

Komunikacija u zdravstvenom turizmu

Sanja Jozić, psiholog, predavač na nacionalnim i međunarodnim stručnim skupovima za odgojno-obrazovne djelatnike

Sanja Jozić rođena je 1985. godine u Čakovcu gdje živi do svoje jedanaeste godine. Nakon završetka gimnazije u Zagrebu završava Studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu čime je stekla akademski naziv magistar psihologije. Pri kraju studija upisuje četverogodišnju edukaciju iz integrativne psihoterapije koju završava 2014. godine i stječe europski certifikat integrativnog psihoterapeuta. U godini nakon završetka studija završava vježbenički staž iz područja kliničke psihologije i 2010. godine stječe osnovnu dopusnicu za opbavljanje psihološke djelatnosti. Od 2009. do 2011. godine zaposlena je kao stručni suradnik psiholog u udruzi za djecu s posebnim potrebama gdje je uz vođenje projekata provodila psihodijagnostička ispitivanja i savjetovanje djece i njihovih roditelja. U tom periodu autor je i voditelj niza projekata na gradskog, državnoj i europskoj razini. Ima iskustva u vođenju nekoliko EU projekata financiranih iz programa Mladi na djelu, Programa za cjeloživotno učenje i Europskog socijalnog fonda.

Godine 2011. zapošljava se kao stručni suradnik psiholog u Dječjem vrtiću Gajnice gdje radi i danas na poslovima psihodijagnostike i praćenja psihofizičkog razvoja djece, izrade individualiziranih odgojno-obrazovnih programa za djecu s posebnim potrebama, psihološkog savjetovanja i psihoterapije djece i roditelja te stručnog usavršavanja odgojitelja u planiranju odgojno-obrazovnog rada. Redovito je i predavač u Stručno–razvojnom centru Dječjeg vrtića Gajnice za stručne suradnike i odgojitelje drugih vrtića. Od kolovoza 2013. do studenog 2014. bila je angažirana kao voditelj projekta u okviru IPA IV programa. Osim spomenutog, od 2011. do danas angažirana je kao vanjski stručni suradnik u Osnovnoj Montessori školi „Barunice Dedee Vranyczany“ gdje obavlja psihološku procjenu učenika, psihološko savjetovanje učenika i roditelja, a ujedno je i član Povjerenstva za procjenu psihofizičke spremnosti za polazak djeteta u osnovnu školu.

Značajno iskustvo ima na području komunikacijskih vještina i redovito sudjeluje kao predavač na gradskim, državnim i međunarodnim stručnim skupovima za odgojno – obrazovne djelatnike. Od 2014. do danas radi kao predavač izbornog predmeta „Komunikacijske vještine“ u okviru programa stjecanja srednje stručne spreme i prekvalifikacije za dentalnog asistenta/ice u ustanovi za obrazovanje odraslih Učilište Ambitio. Od 2016. godine u istom Učilištu sudjelovala je u izradi nastavnih sadržaja za predmet „Komunikacijske vještine u zdravstvenom turizmu“ u okviru programa usavršavanja za voditelja u zdravstvenom turizmu. Educirala je iz istog predmeta 20 polaznika kroz pilot program usavršavanja za poslove Voditelja zdravstvenog turizma.

 


 

Marketing u zdravstvenom turizmu

Martina Stergar, prof., Healthcare management

Martina Stergar rođena je 10. travnja 1973. godine u Zagrebu.
Pohađala je II. Gimnaziju u Zagrebu nakon čega je završila Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Poremećaji u ponašanju, i odmah nastavila studij u okviru programa specijalističkog magisterija Upravljanje marketinškom komunikacijom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija nagrađena je posebnom Rektorovom nagradom za organizaciju II. hrvatskog kongresa studenata socijalnih pedagoga 2003. godine.

Tijekom cijeloga studija bila je zaposlena u obiteljskoj tvrtci Ening d.o.o. gdje je stjecala iskustvo u području marketinga i prodaje na međunarodnom tržištu u okviru predstavništva tvrtke SAACKE Gmbh. Po završetku fakulteta počela je raditi u tvrtci TŽV Gredelj kao voditeljica Odjela obrazovanja u Službi za ljudske resurse i aktivno sudjelovala na certificiranju i implementaciji sustava kvalitete te na kreiranju socijalnog programa zbrinjavanja kadrova uvođenjem novih tehnologija. Svoju poslovnu karijeru nastavila je na položajima generalnog menadžera i projektnog menadžera u tvrtkama koje se bave energetikom i obnovljivim izvorima energije gdje stekla znanje iz upravljanja fondovima EU.
U jesen 2011. godine počela raditi u Allianz osiguranju d.d. gdje vrlo brzo postala voditeljica grupe prodajne mreže, a nakon dvije godine prešla je u Uniqa osiguranje d.d. na isti položaj s fokusom na zdravstvena osiguranja.
Preko zdravstvenih osiguranja poslovnu priču proširila je na segment zdravstva kao voditeljica Odjela marketinga i prodaje te projektni menadžer u Poliklinici Synlab za medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku gdje radi na brendiranju i postavljanju na tržište zdravstvenih usluga poliklinike u Republici Hrvatskoj.
Radom u sustavu privatnog zdravstva surađivala je s mnogim poliklinikama, specijalnim bolnicama i ordinacijama te subjektima u svezi sa zdravstvom, a bila je aktivno uključena kao mentorica u rad sa studentima ZŠM u Zagrebu.
Već tada se uključila i u rad Zajednice za zdravstveni turizam u Hrvatskoj gospodarskoj komori zbog suradnje i aktivne uključenosti u rast i razvoj spomenute gospodarske grane u Republici Hrvatskoj.
Aktivno sudjeluje na brojnim edukacijskim programima, projektima, kongresima, konferencijama i summitima u svezi sa zdravstvom i zdravstvenim turizmom kao predavačica, panelistica, aktivna sudionica – polaznica edukacijskih programa, organizatorica ili moderatorica.
Krajem 2016. godine osnovala je vlastitu tvrtku Premium consulting, jedinstvenu na području Republike Hrvatske koja se bavi healthcare managementom u sustavu privatnog zdravstva i subjekata u svezi sa zdravstvom i zdravstvenim turizmom.
Surađuje sa svim subjektima iz redova medicinskog, turističkog i sveučilišnog sektora, ali i pratećih usluga ciljem stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda na lokalnoj i međunarodnoj razini, a priprema i plasman prepoznatljivog te konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda.
Sustavno i aktivno radi u sklopu projekata tvrtke na poticanju sinergijskih procesa, usmjerenih na unapređenje asortimana i kvalitete ukupne zdravstveno-turističke ponude Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma. Bavi se plasmanom usluga suradničkih ustanova na domaćem i emitivnim tržištima industrije zdravstvenog turizma, a s ciljem podizanja kvalitete ponude i stupnja korištenja kapaciteta te podizanja ukupnog blagostanja.
Surađuje i s ostalim institucijama u Republici Hrvatskoj u svezi sa zdravstvenim turizmom i njegovim razvojem u Republici Hrvatskoj te s inozemnim tvrtkama koje se bave zdravstvenim turizmom u Austriji, Mađarskoj i Sloveniji.
Sukreatorica je i voditeljica projekta Vikend zdravlja AQUAE VIVAE – zdravstveno-turističkog proizvoda koji je bio implementiran kao projekt za razvoj Krapinskih toplica kao destinacije zdravstvenog turizma.
Stručnu suradnju s Učilištem Ambitio dosad je imala u provođenju stručne praktične nastave iz područja menadžmenta u zdravstvenom turizmu.

Od ovog proljeća postaje i glavna urednica portala www.zdravstve.no koji se isključivo bavi dopunskim i dodatnim osiguranjima te njihovom ulogom u zdravstvenom turizmu.


 

Prodaja u zdravstvenom turizmu

Alfred Franković, klaster manager Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera 

Alfred Franković rođen je 1970. godine u Raši. 1993. godine stekao je titulu diplomiranog inženjera brodostrojarstva diplomiravši na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Poslovni put započeo mu je u Lošinjanki d.d. na Malom Lošinju gdje je bio voditelj distributivnog centra zadužen za organizaciju rada centra, izradu i kontrolu budžeta, odabir edukaciju i motivaciju zaposlenika, organizaciju prodaje te naručivanje robe. Nakon rada u Lošinjanki d.d. prešao je u Jadranku d.d. gdje je radio kao komercijalist zadužen za pronalaženje kupaca, prodaju, ali i naručivanje robe iz inozemstva. S obzirom da je radno iskustvo stekao uglavnom u prodaji, logičan slijed bio je prelazak u AWR International d.o.o. gdje je zaposlen kao terenski komercijalist ovlašten za prodaju i odnos s klijentima. U tvrtki Silmar d.o.o. u Rijeci radio je također kao komercijalist s istim zadacima i ovlaštenjima kao i u pretkodnim tvrtkama u kojima je radio. No, veći dio poslovne karijere proveo je u Raiffeisen stambenoj štedionici d.d. gdje je bio regionalni direktor i voditelj. Izrada strateških i operativnih planova tvrtke, izrada regionalnog budžeta, definiranje standarda kvalitete usluge, odgovornost za ostvarenje ciljeva, odabir, edukacija, trening, motivacija i kontrola voditelja i prodajnih savjetnika samo su neki od njegovih zaduženja. Nova iskustva vidio je u tvrtki Dogma nekretnine d.o.o. gdje je kao voditelj prodaje kontrolirao aktivnosti i rezultate, planirao nove segmente poslovanja i strategiju razvoja, educirao i motivirao agente, ali i bio odgovoran za ostvarivanje ciljeva, pronalaženje novih načina za prodaju nekretnina te za kreditno posredovanje između klijenata i financijskih ustanova.

Životni poziv vidio je u zdravstvenom turizmu gdje trenutno radi u Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera na poziciji klaster menadžera. Sva prijašnja iskustva značajno mu pomažu u koordiniranju 29 članica koliko ih Klaster broji. Uz koordiniranje, zadužen je i za izradu i provedbu stratečkih i operativnih planova, budžet Klastera, operacionalizaciju ciljeva i zadataka, primjenu standarda kvalitete u svim fazama planiranja, realizacije i kontrole aktivnosti, definiranih u skladu s potrebama članova Klastera, koordinaciju i prezentaciju aktivnosti na lokalnoj i globalnoj razini te samostalno odlučivanje i provođenje dogovorenih smjernica.

Oženjen je i ima dvije kćeri.

 


 

Pravni propisi i standardi u zdravstvenom turizmu

Krešimir Škof, osnivač i dopredsjednik Udruge pravnika u zdravstvu, osnivač i dopredsjednik Klastera Termi RH

Krešimir Škof rođen je 03. 05. 1961. u Varaždinu, a do kraja osnovne škole živio je u Zlataru. Srednju upravnu školu kao i Pravni fakultet završava u Zagrebu. Danas živi u Zaboku. Poslovnu karijeru započeo je na mjestu tajnika trgovačkog društva Konstruktor Zlatar, nakon čega postaje direktor dijela trgovačkog društva koje se izdvojilo. Početkom devedesetih je radio kao suvoditelj investicije u Arma Zagreb gdje kasnije preuzima dužnost direktora društva Končar-Arma. Od 2003. godine radi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice na radnom mjestu rukovoditelja službe za pravne, kadrovske i opće poslove, a od 2009. godine je zamjenik ravnatelja bolnice. Dodatno je završio izobrazbu s međunarodnim certifikatom Healthcare manager, ima i certifikat potreban za obavljanje poslova javne nabave te ima iskustva u pripremi i vođenju projekata financiranih iz EU fondova.

Odmah po početku rada u zdravstvu postaje član Zajednice zdravstvenog turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori  te od početka radi na promociji zdravstvenog turizma i  nastojanjima da se pravni propisi RH, osobito Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o pružanju usluga u turizmu, usklade s potrebama zdravstvenih ustanova koje mogu i trebaju  biti nositelji zdravstvenog turizma RH, osobito jer iza njih stoji  stoljetna tradicija pružanja tih usluga. Aktivno sudjeluje na svim raspravama pri Ministarstvu zdravstva, Zavodu za zdravstveni turizam, Ministarstvu turizma te u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje se raspravlja o zdravstvenom turizmu i aktualnim problemima pristupa EU tržištu. Od samog početka sudjeluje u programu usavršavanja za voditelja u zdravstvenom turizmu u Učilištu Ambitio.

Osnivač je i dopredsjednik Klastera Termi RH koja se bavi promicanjem zdravstvenog turizma u zdravstvenim ustanovama i trgovačkim društvima koja koriste ljekovite prirodne čimbenike, a ujedno preko Ministarstva zdravlja i Zavoda za zdravstveni turizam nastoji ishoditi promjene u legislativi i združeno marketinški promiče zdravstveni turizam u EU. Osnivač je i dopredsjenik Udruge pravnika u zdravstvu te aktivno sudjeluje s radovima iz oblasti zdravstva na kongresima s međunarodnim sudjelovanjem pravnika zaposlenih u zdravstvu.